Iz nič, kot radi rečejo Avstrijci, je zraslo eno najbolj popularnih in raznolikih smučarskih središč v Avstriji, ne le na Salzburškem, ki mu je večno slavo pred enainpetdesetimi leti prinesla skupina The Beatles. Ni skrivnost, da so si beatlesi leta 1965 izbrali Obertauern prav zaradi bogate snežne odeje, ki je na tem območju zagotovljena.

Snemali so film Help in potrebovali snežno kuliso tudi takrat, ko so druga smučišča že odeta v zelenje. »Nič nenavadnega ni, če tu sneži celo poleti. Včasih je dovolj snega, da smučamo že septembra, vendar turno, saj smučišče takrat še ni odprto. Sicer pa traja smučarska sezona do prvega maja, ko se smučišče zapre, a sneg ostane na pobočjih vse do poletja,« razlaga Mario Siedler, direktor turističnega združenja Obertauern.

Množično iskanje zaklada v snegu

Smučišče Obertauern leži na istoimenskem prelazu, od Ljubljane oddaljenem dvesto kilometrov, če bi nadaljevali po cesti naprej proti severu, bi prišli do smučišč Schladming in Flachau, znanih po tekmah svetovnega pokala v alpskem smučanju. Danes strnjena vasica Obertauern na 1740 metrih nadmorske višine je polna hotelov, restavracij, gostilnic in trgovin, njena značilnost pa je, da ima gost resnično vse na enem mestu, avtobusnih prevozov od ene proge do druge tu ne poznajo, ker to pač ni potrebno.

Smučišče je narejeno tako, da lahko smučar kroži v (nasprotni) smeri urinega kazalca po progah okoli vasice in na koncu prismuča do izhodišča. Sto kilometrov prog ponuja Obertauern, vse do višine 2300 metrov, razgledi po okoliških gorah, na Visoke Ture, so veličastni, proge najrazličnejše težavnosti in naklonov, sicer pa so domačini in turistični delavci najbolj ponosni na najbolj strmo progo v Alpah, Gamsleiten 2. Ko se nagneš v zavoju, se pri tem z zgornjim delom telesa brez težav dotakneš snežne površine, a razmere, da je ta strma proga odprta, morajo biti varne in vidljivost dobra.

Po progi Gamsleiten 2 so poimenovali tudi dogodek, ki praznuje letos aprila deset let, to je Gamsleiten Kriteriums in je največje avstrijsko iskanje zaklada v snegu. Letos bo dogodek potekal od sedmega do desetega aprila, ko bodo v progo Gamsleiten 2 zakopali trideset skrinj z bogatimi nagradami, v eni bo tudi ključ BMW X4.

Ples v pancerjih

Zasnova smučišča, dejstvo, da tu snega zlepa ne zmanjka, številne koče v vasi in na smučišču, kjer se že ob treh začnejo divje zabave, so dandanes vsekakor magnet za smučarje, ki si po celodnevnem smučanju želijo še plesa v pancerjih. »Ob treh pridejo v koče, dvajset čez tri ljudje že plešejo po mizah,« reče Mario, ko pojasnjuje, kaj med drugim vabi ljudi v Obertauern. Ni skrivnost, da so tu najboljše smučarske zabave daleč naokoli, sem se prihajata zabavat vsa južna Nemčija in Salzburg, se širi slava Obertauerna med smučarji.

Trije bratje, ki imajo v lasti najbolj popularno kočo v vasi, Lürzer Alm, služijo milijone z vso to smučarsko industrijo, koča pa velja za najbolj dobičkonosno v Alpah. Natakarji in natakarice v pumparicah in naramnicah strežejo na hektolitre piva, avstrijske dobrote, od jabolčnih zavitkov do carskih pražencev, pečen krompir, perutničke in zrezke. Utečeno, profesionalno in ponosno na gorsko tradicijo. Devet milijonov prenočitev ustvarijo v Obertauernu vsako leto, od tega kar 95 odstotkov pozimi.

Letna sezona je tu drugotnega pomena, saj se zima razvleče daleč v pomlad. »Pozimi se tu res dela, natakarji, hotelirji in drugi turistični delavci delajo cele dneve, in ko se smučarska sezona konča, so tako utrujeni, da potrebujejo dva meseca popolnega odklopa, marsikateremu natakarju vse do nove smučarske sezone ni treba več delati, saj zasluži v zimskih mesecih dovolj za vse leto,« pojasnjuje Mario. Seveda je tudi poletje v tukajšnjih gorah priljubljeno med obiskovalci, saj so številne pohodne poti in koče, ki spodbujajo pohodništvo.

Prenašanje tradicije na otroke

Čeprav Obertauern slovi po zabavah, je bil vedno in tako tudi ostaja družinsko smučišče. Ne le da se lahko otroci priključijo posebnim, zanje namenjenim programom, tradicija, ki jo starši prenašajo na otroke, tu močno živi. »Eden od razlogov, da se priljubljenost Obertauerna prenaša naprej na mlajše generacije, je tudi v tem, da želijo starši pokazati svojim otrokom Obertauern, kraj, kjer so se sami naučili smučanja in se imeli dobro. Če ima nekdo prijetne spomine na neki kraj iz otroštva, ga želi predstaviti tudi svojim potomcem,« poudari Mario Siedler.

Snežna pobočja po okoliških gorah so kaj hitro presmučana, ko pade svež sneg. Za smučanje in deskanje zunaj urejenih prog ter skoke čez skalnate previse je tu ena najbolj vročih točk v Alpah. Snežna skleda, ime, ki se drži Obertauerna, omogoča smučanje zunaj prog vse do aprila. Pri odločitvi, katero pobočje izbrati za spust po svežem snegu, lahko vsaj malce pomagajo tudi table na kontrolnih točkah za prosti slog, ki prikazujejo pomembne informacije o stopnji lavinske nevarnosti, višini snežne odeje, temperaturi, nevarno izpostavljenih pobočjih in celo razpoložljivosti kontrolnih točk za lavinske žolne. Na Obertauernu omogočajo tudi tečaj proste smuke, kjer se udeleženci spoznajo z nevarnostim v gorah.

Čeprav so se z marcem počitnice po evropskih državah večinoma končale, bo dogajanje na Obertauernu ostalo pestro vse do konca smučarske sezone. Kot kaže, bo ta trajala še kar nekaj časa.