Gospod Aleksander je alkohol za izboljšanje razpoloženja prvič popil, ko je imel 14 let. Da ima težave, je začel spoznavati, ko mu je bilo 30 let. Danes abstinira od alkohola že 22 let.

Pred 15 leti sta skupaj s socialno pedagoginjo in družinsko terapevtko Natašo Sorko ustanovila društvo Žarek upanja, ki ponuja psihosocialno pomoč posameznikom in družinam, ki se soočajo z zasvojenostjo od alkohola. Aleksander v društvu deluje kot laični terapevt in odločil se je, da poleg svojega dela ljudem, ki trpijo zaradi alkohola, podari tudi svojo zgodbo. Pred dnevi je tako izšla knjiga Zmoreš, če se odločiš – pot iz objema zasvojenosti, v kateri on kot pripovedovalec zgodbe ter Sorkova kot strokovna komentatorka njegovih izkušenj in avtorica knjige bralcu sporočata, da je mogoče tudi iz največjih stisk, padcev, težav in skrajno neugodnih situacij zgraditi novo življenjsko pot, vredno občudovanja in sledenja. Knjiga je priročnik za osebno rast, namenjena odvisnim od alkohola in njihovim družinam, lahko pa je svetel zgled tudi vsem drugim, ki se soočajo s tako ali drugačno težavo.

Slovenska zgodba

Urednica knjige dr. Zdenka Čebašek - Travnik, družinska terapevtka in strokovnjakinja za zasvojenost z alkoholom ter sodelavka društva, je na predstavitvi knjige poudarila, da je pomembno, da imamo domačo, slovensko zgodbo o bolezni odvisnosti in kako iz te bolezni izstopiti, podano na način, ki nikogar ne obtožuje in nikogar ne hvali: »Knjiga je pomembna za vse uporabnike programa društva in tudi ljudi, ki se zdravijo v enoti za zdravljenje odvisnosti od alkohola, ki deluje pri Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana. Ti ljudje preživljajo podobne stiske, kot jih je doživljal Aleksander, a imajo občutek, da se dogajajo samo njim. Ko spoznajo, da je njihova zgodovina odvisnosti podobna drugim, se tudi sami laže odločijo za spremembo in poiščejo pomoč.« Pri društvu Žarek upanja že vrsto let sodelujejo z uradnimi zdravstvenimi institucijami. »To je dobro tako za naše bolnike kot uporabnike društva: mi naše bolnike, ko končajo zdravljenje na kliniki, usmerimo v društvo, iz društva pa uporabnike napotijo na kliniko, kadar ugotovijo, da obravnava pri njih ni dovolj,« je povedala Travnikova, zaposlena na enoti za zdravljenje odvisnosti od alkohola.

Dodatna vrednost knjige je tudi, da je svoje doživljanje očetovega alkoholizma in življenja v z alkoholom obremenjeni družini opisala tudi Aleksandrova hči. Bralec se seznani tudi s posledicami, ki jih ima alkoholizem enega člana družine na vse družinske člane.

Glavni junak: alkohol

Ko začne bralec prebirati Aleksandrove utrinke iz življenja, hitro postane jasno, da glavni junak knjige ni Aleksander, pač pa alkohol. Ta ni zaznamoval samo Aleksandrovega življenja, ampak tudi življenje njegovih staršev, starih staršev, drugih ožjih sorodnikov, številnih sodelavcev in končno tudi družino, ki si jo je ustvaril Aleksander. S posledicami pitja alkohola se je začel soočati leta 1984, saj mu je takrat zdravnica v kartoteko prvič zapisala, da je alkoholik. Užaljen in razočaran si tega ni mogel priznati. Tako je šlo naprej še nekaj let; vmes je bil kdaj sposoben abstinirati šest mesecev, a se je stara zgodba ponovila, vsakič v hujši obliki.

V nekem trenutku je uvidel, da tako ne gre več. Za dokončno slovo od alkohola in tablet, ki jih je tudi užival, se je odločil sam, to je bilo 22. decembra 1988. Poklical je na telefon za pomoč v duševni stiski, gospa na drugi strani mu je svetovala, naj se naslednji dan oglasi v ambulanti za zdravljenje odvisnosti. Čez tri mesece je začel zdravljene na kliniki na Poljanskem nasipu. Po končanem zdravljenju se je vpisal v klub zdravljenih alkoholikov in ta skupina mu je dala moč za vztrajanje v abstinenci, saj so si sodelavci, mnogi njegovi pivski prijatelji, želeli starega Aleksandra nazaj. A je vztrajal, začel obiskovati tudi večja srečanja s terapevti, na katerih se je naučil veliko o alkoholizmu. Kljub abstinenci sta se z ženo odtujevala še naprej in se čez desetletje tudi razšla.

Potem je v društvu Žarek upanja našel poslanstvo in smisel življenja: v pomoči posameznikom in družinam, ki trpijo zaradi odvisnosti od alkohola.