Pred zadnjim krogom v ligi ABA, ko je bilo v igri za izpad še pet moštev, je bilo največ oči uprtih v Sutjesko, ki je morala za obstanek v Zadru nujno priti do zmage. Moštvu iz Nikšića po izredno napeti končnici to ni uspelo, pri čemer so si najbolj oddahnili pri Krki, saj bi v nasprotnem primeru iz jadranskega tekmovanja izpadli Novomeščani, ki so klonili v Beogradu pri Crveni zvezdi. Poraz je v domači dvorani OŠ Hruševec proti Igokei zabeležil tudi Tajfun, Olimpija pa je v neverjetni košarkarski predstavi v Tivoliju po kar štirih (!) podaljških ugnala Partizan.

Na skupščini tudi Ražnatović

Morda največji poraženci včerajšnjega sila napetega dogajanja v zadnjem krogu lige ABA so bili ljubitelji košarke in športa na splošno v Sloveniji, saj jih večina razburljivih tekem ni mogla spremljati na malih zaslonih. Pravice za prenos obračunov na naših tleh ima namreč v letošnji in še prihodnji sezoni jadranskega tekmovanja Siol TV, saj je Telekom Slovenije sklenil ekskluzivno pogodbo s poleti novonastalim podjetjem ABA Liga j.t.d., ki z blagoslovom Fibe vodi jadransko tekmovanje. Slednje se je pri nas hitro prijel vzdevek »stream liga«, saj so tisti, ki nimajo Siol TV, prepuščeni lastni iznajdljivosti in iskanju spletnih prenosov, ki pogosto ne postrežejo s pravim užitkom spremljanja košarkarskih tekem.

Nezadovoljstvo slovenskih športnih ljubljencev vodstva lige ABA kajpak ni preveč prizadelo, saj so ne glede na vse po statutu omogočili spremljanje tekem pri enem izmed televizijskih ponudnikov v državi. So jih pa toliko bolj besede predsednika Sutjeske Darka Perovića, ki je kljub sumljivi zmagi svojega kluba proti Budućnosti po podaljšku v predzadnjem, 25. krogu napadel predvsem Mega Leks, pa tudi Olimpijo, Krko, Metalac in Igokeo, da so se dogovarjali za razplete tekem. Največ puščic je usmeril proti lastniku agencije BeoBasket Mišku Ražnatoviću, ki vodi Mega Leks in prek kluba promovira nadarjene igralce. Pritisk je Perović nadaljeval tudi na torkovi skupščini lige ABA v Beogradu, kjer je znova ponovil svoja prepričanja, ki pa jih bo sedaj moral podkrepiti z dokazi, saj ga v nasprotnem primeru čaka stroga kazen zaradi blatenja ugleda tekmovanja. Zanimivo je, da se je na omenjeni skupščini s pooblastili vodstva Mega Leksa po več letih znova pojavil prav Ražnatović. S svojo prisotnostjo je Perovića še dodatno razjezil, prisotnim pa zagotovil, da so obtožne povsem brezpredmetne.

60 minut igre v Tivoliju

Vsi krčeviti poskusi Perovića, da Sutjesko s takšnimi in drugačnimi metodami poskuša obdržati v ligi ABA za prihodnjo sezono, so naposled padli v vodo, saj njegovemu moštvu v Zadru ni uspelo opraviti svojega dela in na kolena spraviti gostiteljev. Gostom iz Nikšića je sredi druge četrtine sicer kazalo že dobro, saj so vodili za enajst točk, a je Zadar v drugem polčasu prišel do preobrata. V izenačeni končnici je imela Sutjeska možnost celo za zmago, a je Nemanja Vranješ zgrešil trojko, poti v obroč pa ni našel niti met za podaljšek Đoka Šalića. Zadar je tako rešil kožo Krki, ki se je v Beogradu hrabro borila z evroligaško Crveno zvezdo, a je ta v boju za drugo mesto po rednem delu in prednost domačega parketa v polfinalu s Cedevito potrebovala zmago, zato ni prav nič varčevala z močmi.

V izredno dobro zapolnjenem Tivoliju se je v drugem polčasu vnel izreden boj za zmago med Olimpijo in Partizanom. Potem ko so gostitelji gospodarili v prvem polčasu in vodili že tudi s prednostjo 14 točk, so se gostje in njihovi navijači v drugem prebudili in prišli do preobrata. Dodatnih pet minut igre je s košem 1,8 sekunde pred koncem Olimpiji priigral Dawan Robinson, odgovor o zmagovalcu pa je nato padel šele po četrtem podaljšku, v katerem so gostitelji na veselje domačih navijačev v dvorani pod Rožnikom ohranili treznejše glave in prišli do prestižnega skalpa. »Oboji smo pustili srce na terenu. Na koncu smo zmagali mi in tega smo izredno veseli. V zadnjem času nismo našli svoje igre, tokrat pa je bilo drugače. Napake so bile, a to je na takšni tekmi normalno. Sedaj se moramo odpočiti in dobro pripraviti na državno prvenstvo,« je po 60 minutah igre proti Partizanu povedal trener Olimpije Gašper Potočnik.

Liga ABA, 26., zadnji krog: Olimpija – Partizan 118:115 po štirih podaljških (20:13, 44:35, 58:54, 71:71, 85:85, 94:94, Lešić 31 in 21 skokov, Lapornik 25, Zakis 18, Robinson 14, Hrovat 10; Wilson 42, Murić 7), Tajfun – Igokea 76:81 (23:19, 44:41, 58:67, Čebular 18, S. Sebič 17; Šibalić 21), C. zvezda – Krka 77:67 (22:25, 40:34, 60:51, Zirbes 21; Rebec 12, Ivanov, Lalić in Lapornik po 11), M. Leks – Metalac 77:64 (Luwawu-Cabarrot 17; Jevtović 16), Zadar – Sutjeska 85:83 (Cosey 18; Vranješ 17), včeraj ob 21. uri: Budućnost – Cibona, že odigrano: Cedevita – MZT 89:64, vrstni red: Budućnost 22-3, C. zvezda 20-6, Cedevita 19-7, M. Leks 17-9, Partizan in Zadar po 12-14, Olimpija in Igokea po 11-15, MZT, Metalac in Krka po 10-16, Cibona 11-14, Sutjeska 9-17, Tajfun 7-19. Polfinale (od 14. do 28. marca, igrajo na dve zmagi po sistemu 1-1-1): Budućnost – Mega Leks, C. zvezda – Cedevita.