Podjetje MI Elektronika, gazela osrednje Slovenije 2014, ki je specializirano za elektronske sklope, je po padcu prihodkov v letu 2014 spet na valu rasti. Minulo leto je sklenilo z 11-odstotno rastjo prihodkov, število zaposlenih pa je zaradi občutno večjega obsega proizvodnje povečalo na 38. V tem času pospešeno delajo pri projektih, ki jih bodo začeli uveljavljati tudi na ameriškem trgu.

Samo januarja so prihodke povečali za 67 odstotkov v primerjavi z lanskimi, februarja pa so bili ti višji za 58 odstotkov. »Letošnje leto bomo glede na podpisane pogodbe in projekte sklenili s 50-odstotno rastjo prihodkov ter še nekoliko višjo dodano vrednostjo,« je prepričan Ignac Mertik, direktor in lastnik podjetja.

Preusmerjajo se na področje svetil

Brezoviška gazela, specializirana za izdelavo elektronskih sklopov, ima kupce tako s področij medicine in varilne tehnike kot tudi elektronike v letalstvu, igralništva, vojaške telekomunikacije ter signalizacije cestnega in železniškega prometa. Njihova ključna poslovna področja so strojno polaganje komponent SMD in THT na tiskana vezja, konfekcioniranje kablov, lasten razvoj in proizvodnja filtrov RSO in EMI za odpravo motenj ter končna montaža elektronskih sklopov.

Preusmerjajo se že tudi na področje svetil, saj so razvili svetila LED za poslovne prostore, ki so plod njihovega znanja in razvoja. Tako bodo na trgu začeli ponujati izdelke pod lastno blagovno znamko, prvi projekt bodo izpeljali v tujini. Posel je plod dobrega sodelovanja v slovensko-ameriškem gospodarskem združenju (SABA, Slovenian American Business Association), v sklopu katerega bo na primer drug slovenski dobavitelj postavil ulično razsvetljavo.

Osredotočeni na izvoz

MI Elektronika kot specialist za elektronske sklope pretežno deluje kot kooperant, 99 odstotkov proizvodnje izvozijo, od tega 40 odstotkov neposredno v EU, preostalo posredno prek slovenskih partnerjev. Njihova največja konkurenčna prednost je po Mertikovih besedah fleksibilnost, saj lahko izdelajo serijo nekaj deset ali pa milijon kosov. Na temelju minulih izkušenj imajo zelo razpršeno mrežo kupcev, njihovi trije partnerji, ki so neke vrste vlečni konji, imajo po 20-odstotne deleže.

Njihove proizvodne zmogljivosti so optimizirane, zato je v čim krajšem času nujna prostorska širitev. Gradnjo, s katero bodo pridobili dodatnih 400 kvadratnih metrov površin, so načrtovali že za minulo jesen. Če bodo vse zahtevane spremembe, pregledi in postopki spomladi končani, bodo gradbeno dovoljenje na upravni enoti dobili še pred poletjem.