Trenutna zasnova se nam ne zdi najbolj optimalna, saj bi želeli imeti dve otroški sobi (M5 in M4), ki sta enako veliki, hkrati pa v tretji sobi (M3) ne bi radi imeli nepotrebnih vogalov zaradi postavitve vrat. Želimo si, da bi bila soba M3 prav tako optimalno zasnovana in prostorna kot sobi M4 in M5. Soba M4 pa se nam za starševsko spalnico zdi nekoliko prevelika, morda bi lahko del, kjer je mišljena pisalna miza, izkoristili za garderobno sobo z veliko garderobno omaro. Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za vaše rešitve. Uršula Grošelj

Odgovor:

Že izrisan načrt gornje etaže v vaši hiši se ne razlikuje bistveno od moje predlagane rešitve. Glede na poševnino strehe in višino kolenčnega zidu 1,30 m se bistveno ne da spreminjati razporeditve sten in opreme, ki so vam jo predlagali kolegi načrtovalci vaše hiše.

Upoštevala sem vaše želje po umestitvi garderobne sobe pred spalnico in s tem bi pridobili nekoliko lažje dostopanje do ležišča v spalnici, saj je to pomaknjeno stran od poševnine. Garderobne omare naj vam mizar izdela po meri glede na naklon poševnega stropa. Tudi hrbtišče omare naj bi bilo obdelano, saj je to hkrati stena za posteljo. Menim, da bi bila tako opremljena spalnica udobna in prijetna.

Otroški sobi sta po kvadraturi sodeč skoraj identični (1,1 m2 razlike med njima). V manjši sobi vam predlagam, da umestite vzdolžno ob kolenčnem zidu police, ki pa naj bodo v predelu drsnih vrat v priročno shrambo premične. Morda na kolescih ali na vrtljivem nasadilu. Menim, da to ni pretrd oreh za dobrega mizarja. Lahko pa v sobi umestite različno oblikovani pisalni mizici, glede na starost vaših otrok. Seveda tudi z barvami in dekorativnimi elementi lahko dosežete igrivi in prijazni otroški sobi!

Upam, da vam bo predlog v pomoč pri opremljanju spalnic.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.