Novogoriška občina vsako leto posveti posebno pozornost določenemu področju ustvarjanja ali osebnosti, ki je zaznamovala ali še zaznamuje njen prostor. Letos so za osebnost leta izbrali pionirja slovenskega lutkarstva in ustanovitelja Lutkovnega gledališča Ljubljana Milana Klemenčiča (1875–1957).

Klemenčič se je rodil v Solkanu, po poklicu je bil slikar, velik del svojega življenja pa je posvetil prav lutkam. Te se bile še pred desetletji na Goriškem pomemben del šolskih in vrtčevskih dejavnosti, potem pa s prihodom novih tehnologij ostale pozabljene na podstrešjih. Kot poudarja župan Matej Arčon, želijo z lutkovnim letom ponovno spodbuditi zanimanje za lutkarstvo in ga preplesti z novimi, sodobnimi pristopi, ki so blizu tudi mlajšim generacijam. Skozi vse leto se bo na temo lutk na Goriškem zvrstilo več kot 40 dogodkov, pri pripravi programa pa sodeluje več kot 30 ustanov, inštitucij, krajevnih skupnosti, društev in drugih organizacij.

Lutkovno leto začenjajo danes, ko bo po krajevnih skupnostih potekala delavnica izdelave stožčastih lutk. Že 7. marca – na dan Klemenčičevega rojstva – bo v bivši solkanski karavli lutkovno praznovanje rojstnega dne. Tudi Neda Rusjan Bric, vršilka dolžnosti direktorice Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, napoveduje, da bo repertoar gledališča letos obarvan izraziteje lutkovno kot sicer. Za nekakšen »veliki zaključek« decembra napoveduje ponovitev prve lutkarske predstave Doktor Faust, ki jo je Klemenčič uprizoril leta 1938.

V Goriškem muzeju si bo na gradu Kromberk vse leto mogoče ogledati razstavo o Klemenčiču, umetnostna zgodovinarka Katarina Brešan pa poleg predavanj, delavnic in pogovorov izpostavlja tudi oktobrsko razstavo Igre moje mladosti, na kateri bodo predstavljene igrače, družabne igre in lutke iz preteklosti.

»Želimo si, da bi do leta 2025, ob 150-letnici Klemenčičevega rojstva, lutkarstvo pripeljali do stopnje lutkovnih krožkov v šolah, lutkovnih sekcij v društvih, lutkovnega programa za otroke in odrasle v javnih zavodih, lutkovnih vsebin na občinskih prireditvah, lutkovnega festivala ter izobraževanja za pedagoške in terapevtske delavce,« se nadejajo v Kulturno-umetniškem društvu Krea.