Blejska promenada naj bi kmalu dobila povsem novo podobo, napoveduje direktor občinske uprave občine Bled Matjaž Berčon. Bistvena novost prenovljene jezerske promenade bo, da bo z nje popolnoma umaknjen motorni promet. To naj bi tako postala osrednja sprehajalna in turistična cona. »Dopustne bodo samo vožnje s kolesi in rolerji.«

Takšno ureditev pozdravljajo tudi v Turističnem društvu Bled. »Vsak manjši kraj ima tako imenovano območje za pešce in potrebujemo ga tudi na Bledu,« poudarja predsednica društva Jana Špec. »Turisti nas sprašujejo, kje je pravzaprav center Bleda, in nimamo jim česa pokazati. Promenada je v času, ko ni zaprta za promet in ko na njej ni prireditev, popolnoma neprepoznavna. Po novem pa bo res lahko v celoti zaživela. Na njej bodo lahko ves čas stojnice, turisti se bodo sprehajali po njej, posedali ob gostinskih lokalih, kupovali spominke...« pravi Špecova.

Parkirišč je na Bledu dovolj

To pa hkrati pomeni tudi precej manj parkirnih mest ob jezeru, kot jih je na voljo trenutno, kar bi lahko povzročilo slabo voljo pri marsikaterem obiskovalcu Bleda, ki se do jezera ni pripravljen sprehoditi. »Parkirišč je na Bledu dovolj, a niso vsa ob jezeru, s čimer ni nič narobe. Parkirišča ob nekdanji tovarni Vezenine ob vstopu na Bled na primer pogosto sameva, saj se mnogi želijo pripeljati prav do jezera, obenem pa se še jezijo nad parkirninami. Teh na Bledu nimamo zato, da bi polnili občinske blagajne, pač pa zato, da bi avtomobile odvrnili od jezera,« pravi predsednica turističnega društva. Berčon dodaja, da bo občina omenjena oddaljena parkirišča dodatno uredila.

Promet spraviti čim dlje od jezera je tudi cilj blejskega turizma, ki naj bi se v prihodnje osredotočal na trajnostni razvoj. »Avtomobili v bližini jezera pomenijo onesnaževanje, ki lahko privede do cvetenja jezera, to pa bo turiste odvračalo od obiska Bleda,« je prepričana Špecova. Dodaja, da bo Bled ustrezno prometno urejen šele takrat, ko bosta ob njem urejeni obvoznici.

Stroji bi lahko zabrneli prihodnje leto

Južna blejska obvoznica naj bi bila po trenutnih načrtih dokončana šele leta 2021, takrat naj bi se po Berčonovih napovedih končala tudi zadnja faza ureditve blejske promenade. Prva dela projekta, ki je skupaj vreden pet milijonov evrov, naj bi se začela že kmalu po razpisu, ki se končuje 25. marca, a po napovedih Berčona ne prej kot prihodnje leto. Površina promenade naj bi bila tlakovana, objekti ob njej pa naj bi imeli urejene fasade.

Blejci idejne rešitve za obnovo promenade iščejo na mednarodnem natečaju, objavljenem pri zavodu za arhitekturo in prostor Slovenije. Odziv je po besedah Berčona izjemen, saj naj bi se za to potegovalo celo nekaj svetovnih imen iz sveta arhitekture. »Mislim, da je to za marsikaterega arhitekta življenjski projekt in pomembna referenca,« je prepričan direktor občinske uprave.

Razpis pa je po njegovem dober primer sodelovanja med gospodarstvom in občino. V Sava hotelih, ki so lastniki nekaterih objektov in površin iz natečaja, namreč financirajo tretjino stroškov natečaja. Nagradni sklad skupaj znaša 21.000 evrov, z najboljšo rešitvijo si bodo arhitekti prislužili 7.000 evrov. Aprila bo blejska občina pripravila razstavo predlaganih rešitev, pričakujejo pa jih vsaj 30.