Lepo, lepše, Kranjska Gora. Podoba Zgornjesavske doline je bila včeraj vnovič idilična, sliko odpadlega veleslaloma iz Garmisch-Partenkirchna v Podkorenu je videl svet v najlepši luči. Za to zimo precej neobičajni: z ogromno snega, sonca in spomladanskimi temperaturami. Boji za točke svetovnega pokala v alpskem smučanju na vitranški strmini so bili izenačeni. Najhitrejši pa je bil, kot je v zadnjih tednih že v navadi, Alexis Pinturault. Francoz je dobil četrto veleslalomsko tekmo zapored, potem ko sta se mu na skrajšanem veleslalomu najbolj približala Avstrijca Phillip Schörghofer in Marcel Hirscher, ki je napadel s sedmega mesta po prvi progi. Slovenska reprezentanca je prekinila devetletni post brez veleslalomskih točk, Žan Kranjec je bil 16.

Najobilnejša pošiljka snega v zimski sezoni v noči na četrtek je seveda terjala tudi svoj davek. Proga na vrhu strmine je bila premehka, zato so morali organizatorji prestaviti start nekaj višinskih metrov nižje. Če bo sol prijela, bo današnji veleslalomski start z vrha, v nasprotnem primeru se mu obeta včerajšnji scenarij. »Lahko rečem samo to, da je za nami ena najtežjih tekem doslej. Ponosen sem na ekipo. Bilo je res težko,« je včerajšnjo tekmo ocenil generalni sekretar pokala Vitranc Srečko Medven. Glavni trener za tehnične discipline v slovenski reprezentanci Klemen Bergant je ocenil, da je bil včerajšnji veleslalom 40 odstotkov lažji kot klasični. Žan Kranjec je bil po prvem nastopu s startno številko 27 na 16. mestu in je bil edini slovenski finalist izmed slovenske šesterice.

Rezerva v psihološki pripravi

»Precej bolje mi je uspel prvi nastop. Drugi je bil le soliden in v tem dejstvu se skrivajo največje rezerve. Prva proga je bila trša in to mi bolj ustreza. Ko je mehkeje, sem lahko hiter, a ne med najhitrejšimi. Še vedno čakam, da mi uspeta dva dobra nastopa. Upam, da mi bosta že danes. Verjamem, da sem lahko uvrščen precej višje kot na 16. mesto,« pravi Žan Kranjec. »Redno osvajam točke in sem konstanten. Moj osnovni cilj v tej sezoni je bil, da se utrdim med najboljših 30 in to mi dobro uspeva. Strinjam se, da imam še vedno preveč nihanj. Kako jih zmanjšati? Z boljšo psihološko pripravo,« je sklenil Kranjec, ki bo v naslednjih dneh za včerajšnjo uvrstitev prejel 1150 švicarskih frankov.

Dobrih 41.000 »švicarjev« bo za novo, že 15. zmago v svetovnem pokalu, drugo zaporedno kranjskogorsko, prejel Alexis Pinturault. »S Kranjsko Goro imava res lepo in bogato zgodovino. Gre za eno mojih najuspešnejših prizorišč. A verjemite mi, da mi nič lažje dosegati dobrih uvrstitev, ker imam na Slovenijo lepe spomine. Kaj mi tako ustreza v Kranjski Gori? Ne vem natančno. Vem pa, da proga nikoli ne dopušča niti ene večje napake, ves čas moraš smučati na robu odstopa. Očitno mi to dobro uspeva,« pravi Alexis Pinturault, trenutno najboljši veleslalomist sveta.

Na vprašanje, kako je občutil dejstvo, da se je včeraj po številu zmag izenačil s francosko legendo Jeanom Claudom Killyjem, je odgovoril: »Kot vem, je Killy končal športno kariero pri 25 letih. Sam jih imam 24, zato sem ponosen, da sem ga že ujel. Upam, da bom v nadaljnji športni poti upravičil visoka pričakovanja javnosti.« Tudi Marcel Hirscher mu je snel kapo. Svoj nastop pa je Avstrijec opisal kot navaden delavni dan, v katerem si je priboril novih 60 točk v skupnem seštevku svetovnega pokala in veleslalomski seštevku, s katerimi je blizu novih mejnikov.

Massi pritisnil na Kranjca

»Pozitivno oceno si zaslužita Žan Kranjec in Martin Čater, ki je pokazal, da ima dobro veleslalomsko znanje. Kranjec je napadel, kot smo se dogovorili. Pokazal je svoj najboljši nastop na prvi progi, medtem ko je bil na drugi že trikrat boljši. Upam, da bomo dočakali, da bo Žan odpeljal dve dobri vožnji,« je slovenske nastope ocenil Klemen Bergant, ki je pohvalil trud organizatorjev s pripravo proge. »Današnje želje? Da bi zdržalo vreme ter da bi Žan pokazal tisti dve dobri vožnji, ki ju čakamo že vso sezono,« je sklenil Bergant.

Pozorno si je tekmo ogledal tudi Andrea Massi, nadzornik slovenskega alpskega smučanja. »Glavni akterji napredka v tej sezoni so smučarji, vsi drugi se le trudimo, da jim pomagamo,« je Andrea Massi začel mirno. V nadaljevanju je pritisnil na Žana Kranjca: »Vitranc ni noben bavbav. Od Žana na današnji tekmi zahtevam, da uporabi vse konje, ki jih ima. Od starta do cilja, brez prekinitev. Nihče najprej ne potrebuje uvrstitev okrog 15. mesta, preden se uvrsti na zmagovalne stopničke. Po mojem dojemanju alpskega smučanja Žan Kranjec sodi med najboljših šest veleslalomistov na svetu. Prva dva ali trije so morda boljši, drugi ne. In čas je, da to tudi pokaže.«

Kranjska Gora je včeraj slavila še eno alpsko smučarko. Meta Hrovat je skupaj s Sašo Brezovnik, Štefanom Hadalinom in Aljažem Dvornikom v Sočiju postala mladinska svetovna ekipna prvakinja. V Sočiju je slovenska reprezentanca osvojila že tretjo kolajno, drugo zlato.