Dovolj je na primer videti dela Staneta Jerka iz sredine osemdesetih, zlate dobe slovenske mode – od velikih zvezd tistega časa, kot je slavna misica Bernarda Marovt, do popolnih anonimnežev, kot je tisti lep, zagorel, samozavesten mladenič iz Šempetra pri Gorici, ki si je s poziranjem financiral šolanje na Fakulteti za sociologijo in politične vede, ali zbegana, lepa temnolasa srednjošolka iz štajerske Sevnice, ki jo je Stane tiste dni nagovoril k poziranju in ji odprl vrata v bleščeči svet mode, skozi katera bo kmalu stopila na modne steze Milana in Pariza. Ta dva anonimna mlada človeka sta imela dve skupni stvari: oba sta imela materi šivilji in modni oblikovalki, ki sta na njiju preizkušali svoje kreacije, in oba sta hotela veliko več od naslovnice Gentleman's Choice ali Vogua.

V tistih dneh nista imela ravno ratinga in teže Petra Lovšina ali Anje Rupel, a danes vemo, zakaj moramo biti pozorni na slovensko modno sceno in spremljati, koga fotografira Stane Jerko: trideset let po foto-sessionu iz sezone jesen-zima 1986/87 je tisti študent iz Šempetra predsednik Republike Slovenije, zbegana srednješolka iz Sevnice pa nič več in nič manj kot zelo verjetna – prva dama Združenih držav Amerike.

Zato dobro razmislite, preden boste naslednjič pomislili, da je slovenska modna scena samo pretenciozna šala.

Kariera študenta politologije Boruta Pahorja je dobro znana: preden je postal predsednik države, je bil tudi slovenski premier. Srednješolko iz Sevnice Melanijo Knavs pa je svet spoznal pred osemnajstimi leti, ko se je spustila v ljubezensko razmerje z Donaldom Trumpom, kontroverznim ameriškim milijarderjem: ko jo je novinar New York Timesa leta 1999 vprašal, ali si lahko predstavlja sebe kot prvo damo, če bi Trump nekega dne kandidiral za predsednika, je vprašanje zvenelo trapasto, a sedemnajst let pozneje Donald Trump kot za šalo premaguje tekmece na republikanskih predhodnih volitvah in je že skoraj povsem zanesljiv kandidat stranke na predsedniški volitvah.

Sevničanka Melanija Knavs, danes Melania Trump, je tako postala zvezda politične scene, spremlja moža na velikih predvolilnih zborovanjih in daje intervjuje za CNN, vedoč, da obstajajo resne možnosti, da že konec leta postane prva soproga ameriškega predsednika, rojena zunaj ZDA, po skoraj dvesto letih.

Vsekakor bo to za Republiko Slovenijo velika reč. Prva dama ZDA ni kar tako, to je pomemben slovenski geostrateški in zunanjepolitični adut. Pred dnevi je na primer poslanec Hrvaške narodne stranke za neki časopis dejal, da je bila predsednica Kolinda Grabar-Kitarović še v času, ko je bila veleposlanica v Washingtonu, povsem nesposobna navezati stike z ameriškimi politiki. To mu je postalo jasno, ko se je v začetku leta 2009 kot član hrvaške parlamentarne delegacije na obisku v ZDA moral na svojo roko srečati z Georgeem Voinovichem iz Ohia, vplivnim senatorjem hrvaških korenin, in mu ob tej priložnosti povedal vse o hrvaških težavah s Slovenijo, ki je, če se še spomnite, prav tiste dni zaradi Piranskega zaliva zavlačevala z ratifikacijo pogodbe o vstopu Hrvaške v Nato. Šokiran, da se hrvaška veleposlanica v zvezi s tem nikoli ni obrnila nanj, je senator Voinovich vzel v roke telefon, poklical državno sekretarko Hillary Clinton in problem s slovensko ratifikacijo je bila rešen.

Tako se te stvari rešujejo v visoki politiki. Lahko si predstavljate, kaj bo to pomenilo za slovensko zunanjo politiko, ko predsedniku Borutu Pahorju zaradi težav s Hrvati ne bo treba po ZDA iskati kakega senatorja slovenskih korenin, saj bo Slovenija svojega moža – dobro, ženo – imela kar v predsednikovi postelji.

Ameriški predsednik, kot je znano, je najmočnejši in najvplivnejši človek na zemeljski obli, toda v hiši, pa četudi bi bila Bela, se ve, kdo je gospodar. In vsi dobro vemo, kakšne so Slovenke. Z njimi ni šale. In vsi senatorji hrvaških korenin ne bodo pomagali Hrvatom, ko bo Pahor za reševanje sporov s sosedi lahko poklical kar svojega kolega v Beli hiši.

»Halo, dober dan, predsednik Republike Slovenije pri telefonu,« se bo, kot je treba, predstavil Borut Pahor. »S kom govorim?«

»Predsednik Trump tukaj,« bo rekel glas na drugi strani. »Kako vam lahko pomagam?«

»Pravzaprav ne potrebujem vas, ampak vašo soprogo,« bo odgovoril Pahor.

»Melania!« bo slišal Pahor zavpiti glas na drugi strani žice. »Spet te išče tisti kolega maneken iz Slovenije!«

Preden bo Wikileaks odkril in objavil vsebino prepisa pogovora slovenskega predsednika in ameriške prve dame na instagramu, bo že davno prepozno. Šele takrat bodo Hrvati dojeli, da s slovensko modno sceno ni heca.