Veliko težo v nadaljevanju okrevanja svetovnega gospodarstva bo imela Kitajska. V začetku tedna so že tako rahlo zaupanje v kitajski gospodarski stroj zamajali pri bonitetni hiši Moody's, kjer so znižali oceno pričakovane kreditne spodobnosti iz stabilne v negativno. Kot glavna razloga za znižanje bonitete so pri Moody's navedli slabšanje fiskalnih kazalcev ter nadaljevanje padanja deviznih rezerv. Največja težava, ki bi lahko povzročila obilico preglavic, je pomanjkanje realnih in izvedljivih finančnih reform, ki bi pomagale pri sanaciji vse višjih dolgov, s katerimi se spopadajo kitajska podjetja. Nova bonitetna ocena Aa3 je sicer »varnih« 7 stopenj nad oceno »junk«, ki običajno sproži večje prodajne pritiske na državnih obveznicah.

Za nekaj optimizma so v torek poskrbeli vodilni pri japonski družbi Daiwa Securities Group. Po podatkih družbe naj bi imel japonski pokojninski sklad, največji te vrste na svetu, kar nekaj manevrskega prostora pri novih nakupih na domačem delniškem trgu. Sklad ima namreč trenutno zgolj 21-odstotno izpostavljenost do delniških naložb, medtem ko jim relativno nov pravilnik omogoča nakupe do 25 odstotkov. Če bi sklad želel doseči nivo 25 odstotkov sredstev v delniških naložbah, bi moral na japonskem trgu pokupiti za občutnih 5,3 bilijona jenov delnic. Po objavi podatka so japonske delnice v torek pridobile 4 odstotke vrednosti.

Da vse le ni tako črno, je na tradicionalnem srečanju vlagateljev povedal legendarni vlagatelj Warren Buffett. Milijarder je prepričan, da so stave proti okrevanju ameriškega gospodarstva nespametne že zadnjih 240 let, to pa naj se v kratkem ne bi spremenilo. Sklad Berkshire Hathaway, ki ga Buffet upravlja že dolga desetletja, je v zadnjih dveh letih sicer zaostal za glavnimi ameriškimi indeksi. To je nekoliko prestrašilo vlagatelje, vendar Buffet z novimi obsežnimi nakupi na ameriškem trgu daje jasen signal, da verjame v dolgoročno zgodbo ameriškega gospodarstva.