Potem ko so prvi mesec po uvedbi davčnih blagajn inšpektorji finančne uprave (Furs) davčne zavezance na kršitve zgolj opozarjali, so februarja nadzor poostrili in v mesecu dni izrekli že za več kot 80.000 evrov glob. V več kot 3500 opravljenih nadzorih so sicer odkrili 300 nepravilnosti, a dejansko izdali »le« 33 plačilnih nalogov. To pomeni, da so s posameznim nalogom zavezanca v povprečju oglobili za okoli 2500 evrov. Globe lahko sicer znašajo vse do 75.000 evrov za podjetja, 25.000 za samostojne podjetnike in do 5000 evrov za odgovorne osebe.

Potrošniki ostajajo vestni »inšpektorji«

Davčni inšpektorji napovedujejo, da bodo z nadzornimi aktivnostmi nadaljevali, medtem pa tudi vnema potrošnikov, ki pošiljajo račune dacarjem prek mobilne aplikacije in tako tudi sami opravljajo naloge inšpektorjev, ne pojenja, ravno nasprotno. Potrošniki so doslej na Fursu skupaj preverili malenkost manj kot pet milijonov računov, število uporabnikov mobilne aplikacije, ki si jo je doslej preneslo več kot 92.000 potrošnikov, pa iz dneva v dan raste. Poleg slabih 330.000 paketov z desetimi računi različnih izdajateljev, poslanih po mobilni aplikaciji, so na Fursu doslej po pošti prejeli še 52.000 pisemskih ovojnic z računi. Vprašanje je, koliko k vnemi potrošnikov dejansko prispeva nagradna igra z obljubljeno finančno nagrado, velja pa omeniti, da so potrošniki okoli milijon računov poslali anonimno. Potrošniki tako z aplikacijo preverijo že vsak 30. izdani račun, trije odstotki teh pa se ne ujemajo s podatki v sistemu davčnih blagajn.

Če je bilo januarja, ko so v prvih treh tednih inšpektorji v nekaj manj kot 7000 nadzornih ugotovili 380 nepravilnosti, torej manjši delež kot februarja, v sistem davčnih blagajn vključenih nekaj več kot 36.000 zavezancev, je mesec pozneje blagajne uporabljalo »le« okoli 5000 zavezancev več. Z nekaj več kot 41.400 vključenimi uporabniki so na Fursu tako še vedno daleč od želenega cilja 70.000 uporabnikov. Kot ocenjujejo na Fursu, gre v primeru zavezancev, ki blagajn ne uporabljajo, za takšne, ki ali ne izdajajo računov ali pa ne poslujejo z gotovino, kot so društva, nevladne organizacije ali »sezonsko naravnani zavezanci«. Se pa po pojasnilih Fursa kljub temu v sistem še vedno vključi od 100 do 150 novih zavezancev na dan, a se število dnevno potrjenih računov ob tem ne povečuje in ostaja pri od 2,5 do tri milijone potrjenih računov na dan.