Borut Petrič, trener plavalke Tanje Šmid (pred kratkim je potrdila olimpijsko normo za Rio), je moral zapustiti klub po sporu s predsednikom Juga. Petriča smo našli v Srbiji, a dejansko je v »čakalnici«, ker je prepričan, da zgodbe z Jugom še ni konec. Pravi, da je izključni krivec za njegov odhod predsednik kluba, ki ima v svojem okolju kot vojni veteran in podjetnik veliko moč.

»Starši otrok želijo, da se vrnem. Verjamem, da je to še mogoče. Prepričan sem, da sem delal dobro. To lahko v plavanju pokažejo časi tekmovalcev in s tem njihov napredek,« je dejal Borut Petrič, legendarni osvajalec kolajn še v času nekdanje Jugoslavije. V Dubrovniku je delal od leta 2012, ves ta čas pa treniral tudi Kranjčanko Tanjo Šmid, ki se je uvrstila tudi na OI 2012 v Londonu. Potem ko Jug na prvenstvu Hrvaške ni osvojil kolajne v ekipnem seštevku ženskih ekip in so tudi fantje nazadovali, je počilo med trenerjem in predsednikom. A obenem so na dan prišli podatki, kako je klub posojal denar podjetjem, hkrati pa prejemal članarino od staršev in mesta Dubrovnika.

»Seveda nisem tiho, če je kaj narobe. Zato verjamem, da bo resnica prišla na dan, da se bo zganila tudi mestna politika, ker predsednik pač posluje po svoje in dela, kar hoče,« je dejal Kranjčan, ki je v Kranju ustanovil plavalni klub Zvezda, a se je kasneje poslovil in odšel s trebuhom za kruhom. Petrič je bil nekaj časa tudi podjetnik, a mu ni šlo v poslu z izdelavo kavbojk in prodajo tekstila. Njegov v bazenih prav tako uspešen brat Darjan je bil pred leti predsednik PK Triglav iz Kranja in Plavalne zveze Slovenije, zdaj pa je direktor občinske uprave v Idriji. Tako Petričeve družine ni več v slovenskem plavanju, ker je umrl tudi oče Drago, ki je pred desetletji kot trener bratov Petrič svet osupnil s kolajnami in rezultati.

Dubrovniška trenerska zgodba Petriča je za zdaj končana, epilog pa tudi zaradi odločitve mestnih oblasti o pregledu poslovanja PK Jug še ni znan. Letos ga čakajo OI v Braziliji z varovanko Tanjo Šmid, ki je tudi absolutna slovenska rekorderka na 200 prsno, vrnitve v kranjsko ali slovensko plavanje pa ni napovedal.