Obup in nemoč vejeta iz pisem, ki sta jih rektorju Igorju Tičarju poslala pomočnika glavnega tajnika Univerze v Mariboru. V njih sta Tičarju potožila nad mobingom in spolnim nadlegovanjem, ki naj bi ga izvajal glavni tajnik in ključni rektorjev zaupnik Teodor Lorenčič. V pismih sta rektorja večkrat prosila za pomoč.

Petra Ujčič, ki je že 20 let zaposlena na univerzi, je 21. decembra lani Tičarju podrobno opisala, kako naj bi jo Lorenčič od septembra lani psihično trpinčil, ustrahoval, ji grozil in jo spolno nadlegoval. Zaradi tega se je počutila ponižana, razžaljena in nemočna. »Takoj ko je začutil, da se ga vsi bojimo in sprejemamo njegov način šefovanja, ker mu verjamemo, da ima vašo podporo, je to maksimalno izkoriščal v vsaki komunikaciji, vsaj z mano,« je zapisala.

Ujčičeva eksplicitno navaja, kako je glavni tajnik komuniciral z njo. Med drugim naj bi ji Lorenčič dejal, »da ga moram na kolenih prositi, da mi bo zrihtal službo kje drugje in če mu ga bom dobro potegnila, mi jo mogoče celo bo.«

Posebej naj bi dogajanje eskaliralo na lanski ekskurziji vodstva rektorata v Split. Lorenčičevo neprimerno obnašanje naj bi tam videlo več prič. O ekscesih piše tudi nekdanji prorektor študent Alen Vidonja, zdaj vodja oddelka za splošne, pravne in kadrovske zadeve na rektoratu. »V gostilni za mizo se je (Lorenčič, op. p.) slekel do pasu, neprimerno objemal sodelavke, večkrat je glasno preklinjal, poniževal sodelavce, pri čemer je enemu, ki je imel oblečeno majico roza barve, rekel, da 'mu ga lahko potegne',« je zapisal.

Večina vprašanih zaznava mobing

Iz pisma Vidonje je mogoče razbrati, da je rektorja večkrat ustno obvestil o nedopustnem obnašanju Lorenčiča, ki po pooblastilu rektorja od maja lani opravlja funkcijo glavnega tajnika: »Njegovi pritiski name so se pričeli takrat, ko sem tebi (po tvojem navodilu) skupaj s Petro Ujčič poročal, kaj vse Teodor počne na rektoratu in da to ni ustrezno,« piše Vidonja. »Takrat pa si, namesto da bi ga ustavil, sklical sestanek, na katerem si povedal, da smo ti o njegovih ravnanjih poročali, ga vzel v bran in pojasnil, da je on tvoj 'alter ego'.« Zaradi domnevnih posledic trpinčenja in nadlegovanja na delovnem mestu je Vidonja od decembra v bolniškem staležu.

Iz januarja objavljenega samoevalvacijskega poročila rektorata je mogoče sklepati, da Ujčičeva in Vidonja nista edini domnevni žrtvi mobinga. Anketa o zadovoljstvu na delovnem mestu namreč prikazuje rektorat v zelo temačni luči. V anonimni anketi je sodelovalo 49 zaposlenih, 47 odstotkov jih je zaznavalo mobing, 39 odstotkov pa je izrazilo nezadovoljstvo z delom vodstva.

»Če so odnosi slabi, jih bom uredil,« je februarja omenjeno anketo komentiral Tičar in trdil, da z mobingom doslej ni bil seznanjen. »Osebno nisem dobil nobene pritožbe. Dobil sem le pismo (Ujčičeve, op. p.), ki pa je bilo pisno umaknjeno,« je pojasnjeval rektor. Zato naj ne bi imel podlage za ukrepanje.

Ujčičeva postavlja rektorja na laž. Po njenih besedah jo je rektor 7. januarja prepričal, naj prekliče uradno pritožbo. Napovedal ji je namreč, da bo razčistil zadeve, preprečil nadaljnji mobing in poiskal zamenjavo za Lorenčiča.

Rektor Tičar je ukrepal drugače, kot sta pričakovali domnevni žrtvi mobinga. V ponedeljek je vodstvo univerze spremenilo sistematizacijo delovnih mest v rektoratu, s katero se ukinjajo tri delovna mesta. Dve izmed njih ta čas zasedata Vidonja in Ujčičeva. V rektoratu trdijo, da želijo z ukinitvijo delovnih mest izboljšati učinkovitost služb v rektoratu.

Domnevni storilec se ima za žrtev mobinga

Vidonja in Ujčičeva sta nad to ukinitvijo zgrožena in jo doživljata kot nadaljevanje mobinga vodstva univerze. Ujčičeva je včeraj rektorju znova pisala in ga prosila, naj uvede uradni postopek neformalnega reševanje konfliktne situacije in jo zaščiti pred nadaljnjimi manipulacijami, grožnjami in ustrahovanji.

Tičar vsebine pisem podrobneje ne komentira. Trdi, da nova sistematizacija ni povezana s pismi Ujčičeve in Vidonje. Zaradi ukinitve delovnih mest ne bosta izgubila zaposlitev na univerzi, pravi rektor, ki je zdaj vendarle sprožil postopek za razrešitev konfliktne situacije. »Glede na vsebino in težo očitanih dejanj sem se odločil imenovati neodvisno strokovno komisijo, ki bo izvedla vse ustrezne postopke,« je napovedal Tičar in dodal, da so ga očitana dejanja pretresla.

Kako pa se je odzval Lorenčič? Trdi, da je žrtev mobinga pravzaprav on, odkar je zasedel vodstveni položaj v rektoratu. »Ne gre samo za mene kot glavnega tajnika, ampak gre za napad na mojo osebnost in na moje z ustavo opredeljene človekove pravice. Intenzivnost mobinga je takšna, da moram razmisliti, kako bom ukrepal,« pravi Lorenčič.