Od prve umestitve projekta poslovno-logističnega centra Feniks v državne razvojne načrte letos mineva 12 let. Za pripravo državnega prostorskega načrta zanj je bilo doslej porabljenih več kot dva milijona evrov. Toda z menjavami vlad je projekt, ki naj bi Posavju prinesel večje število novih delovnih mest, zdrsnil s prednostnega seznama in odšel v pozabo.

Na vztrajanje brežiškega župana Ivana Molana sta se včeraj na delovnem srečanju s predstavniki občin Brežice in Krško sešla gospodarski minister Zdravko Počivalšek in obrambna ministrica Andreja Katič s sodelavci. Navzoči so med drugim soglašali, da poslovno-logistični center Feniks še vedno velja za projekt državnega pomena in dasi je treba prizadevati, da bi ga čim prej dokončali. Za to bodo ustanovili skupno projektno skupino.

»Lega vojaško-civilnega letališča Cerklje ob Krki je za nadgradnjo v poslovno-logističnem smislu naravnost odlična. V relativno kratkem času je na primer mogoče začeti tržiti panoramske polete, potencialno tudi turistične čarterske linije,« je razmere ocenil Počivalšek in dodal, da bodo ustrezne službe dosedanje načrte proučile ter skupaj z lokalno skupnostjo in agencijo Spirit Slovenija začele iskati potencialne vlagatelje iz Slovenije in tujine. Komunalno opremljanje kompleksa na severnem robu letališča bo financiralo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Nerešeni odkupi parcel

Katičeva je poudarila, da so na obrambnem ministrstvu doslej izpolnili vse obveznosti v zvezi s posodobitvijo letališča. To bo do konca leta usposobljeno tudi za nočne polete največjih letal, nekaj nerešenih zadev ostaja le v zvezi z odkupom ene parcele, potrebne za dokončanje prve faze zahodne obvoznice od Drnovega do Zasapa, kar rešujejo na sodišču. Nekaj več nerešenih zadev je odprtih v zvezi z drugo fazo obvoznice od Črešnjic do zahodnega vhoda na letališče. Gre za več lastnikov parcel, s katerimi skušajo v zvezi z odkupi najti skupni jezik. Zaradi razširitve letališča za občasne potrebe letalskih sil Nata so na ministrstvu odkupili domačijo družine Hribar tik ob letališki stezi ter se z 22 lastniki zemljišč, prizadetih s postopki širitve letališča, dogovorili za odškodnine.

S civilnimi uporabniki Letalskega centra Cerklje ob Krki, ki jih je lansko jesen ob izbruhu begunske krize vznemirila omejitev poletov na obmejnem območju, bodo po besedah Katičeve do konca junija sklenili dolgoročno pogodbo, skladno s predpisi o stvarnem premoženju države.