V torek so se pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) sestali predstavniki te organizacije za javno zdravje v ameriških regijah in raziskovalnih inštitucij ter se dogovorili o prioritetah javnozdravstvenih raziskav v državah teh regij, ki jih je prizadela epidemija okužb z virusom zika. Najbolj so potrebne študije o povezavah okužbe z mikrocefalijo in drugimi nevrološkimi okvarami, o možnosti prenosa okužbe pri spolnih odnosih in o okužbi ploda prek nosečnice. Prihodnji teden pa se bodo sestali tudi predstavniki velikih raziskovalnih centrov in raziskovalcev iz prizadetih držav in se dogovorili o raziskovanju, medsebojnem sodelovanju in izmenjavi podatkov pri raziskavah in razvoju diagnostičnih testov za okužbo z zika, zdravil, cepiva in sredstev ter metod za nadzor populacije komarjev.

Od januarja 2007 pa do konca februarja letos so lokalni prenos virusa zika zabeležili v 52 državah in območjih, v 40 državah prav med novembrom 2015 in februarjem 2016. Zadnji so o lokalnih okužbah poročali z Maršalovih otokov in iz Trinidada in Tobaga. Od leta 2015, ko so virus prvič zaznali v Ameriki, se je virus razširil na 31 držav in območij te regije. Okužbe lahko pričakujejo tudi v drugih državah, kjer živi komar ščitar, četudi jih doslej še niso zaznali. O porastu novorojenčkov z mikrocefalijo in drugimi prirojenimi okvarami so poročali iz Brazilije in Francoske Polinezije. O porastu števila obolelih za Guillain-Barréjevim sindromom (GBS) pa so poročali iz osmih držav in območij, pri nekaterih bolnikih so potrdili okužbo z zika. Čeprav so dokazi, da sta mikrocefalija in GBS povezana z okužbo z zika, še vedno posredni, pa narašča število znanstvenih podatkov, ki potrjujejo to povezavo, navajajo pri SZO.

Ta organizacija tudi koordinira odzive na epidemijo okužb z virusom in zbira donatorska sredstva za te namene. Za dejavnosti v povezavi z nadzorom nad zika in oskrbo obolelih v prihodnjih šestih mesecih SZO in partnerske organizacije v prizadetih državah potrebujejo 56 milijonov dolarjev. Svetovna banka je ogroženim latinskoameriškim državam že obljubila pomoč v višini 150 milijonov dolarjev. lo