Potem ko je država skupaj z bankami dopustila propad tržiškega Peka, je načrtovano odpuščanje delavcev in selitev proizvodnje žirovske Alpine dodobra razburkalo prebivalce Poljanske doline.

Zato so se na finančnem ministrstvu včeraj sestali številni visoki uradniki, ki v zadnjem času odločajo o usodi marsikatere slovenske družbe v finančnih težavah. Od gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in državnega sekretarja na ministrstvu za finance Metoda Dragonje naprej do glavnega izvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Imreja Balogha in izvršnega direktorja DUTB Janeza Škrubeja. Nasproti so jim med drugimi sedeli predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, žirovski župan Andraž Jereb in podžupan Branko Jesenovec, nekdanji dolgoletni predsednik Alpinine uprave Martin Kopač in Bojan Starman. Slednji je bil na predlog zaposlenih pred kratkim imenovan v nadzorni svet Alpine, v preteklosti pa je prav tako vodil žirovsko družbo.

Za zdaj še ni znano, kako se bodo v prihodnje odvijali dogodki. Dejstvo pa je, da zaposleni ne bodo mirno privolili v načrtovano selitev proizvodnje v države s cenejšo delovno silo in programe odpuščanja, ki jih lani imenovana direktorica Barbara Vtič Vraničar pripravlja skupaj z nemško svetovalno družbo Admetam. Zato nameravajo o dogajanjih v Alpini danes javnost seznaniti s protestnim shodom v Žireh.

Predlogi za odpoklic direktorice Alpine in nemških svetovalcev

Neuradno smo izvedeli, da so se na včerajšnjem sestanku veliko pogovarjali prav o svetovanju Admetama. Na njem je Martin Kopač, ki se je pred desetletjem potegoval na nakup Alpine, opozoril, da je v sanacijskem načrtu Admetama precej nejasnosti. Zato bi morali po njegovem prepričanju najete svetovalce in Vtič-Vraničarjevo odpoklicati. Poročali smo že, da bo Admetam za šestmesečno svetovanje Alpini prejel skoraj pol milijona evrov zagotovljenega plačila. K temu je treba prišteti še plačilo za uspeh. Ta bo odvisen od doseženega denarnega toka iz poslovanja (EBITDA), ki kaže, koliko sredstev družbi ostane za naložbe, dividende in plačilo dolgov ter obresti. Podobno kot v nekaterih drugih družbah, ki so se znašle v finančnih škripcih, je morala tudi Alpina angažirati Admetam na zahtevo DUTB, ne da bi bil za to objavljen javni razpis. Ker v to ni privolil Matjaž Delopst, se je moral v minulem letu, nekaj mesecev po potrjeni prisilni poravnavi, v kateri je s pretvorbo terjatev v lastniški kapital lastnica Alpine postala slaba banka, posloviti z direktorskega mesta.

Balogha, pravijo naši viri, je zanimalo, zakaj so sindikalisti tako glasni, niso pa se oglašali, ko je nekdanji lastnik izčrpaval družbo. Ker lastniki niso bili javno znani, plače pa so bile redne, naj bi se glasil odgovor iz sindikalnih vrst. Alpina je bila namreč v lasti Alpine Holdinga, delnice slednjega pa so se glasile na prinosnika. Po dostopnih podatkih, ki nam jih je v zadnjih letih zaupalo več virov, naj bi bil lastnik Alpine Branko Podpečan. V času prodaje Alpininih delnic je njegov oče Milan Podpečan predsedoval upravnemu odboru Slovenske odškodninske družbe (predhodnice Slovenskega državnega holdinga), torej enemu od prodajalcev Alpine. Za delnico je Branko Podpečan odštel takratnih 15.010 tolarjev. Naključno ali ne, to je bilo le 10 tolarjev ali štiri cente več, kot je za delnico ponujala Kopačeva ekipa.

Razne scenarije bodo visoki politiki in upravljalci državnega premoženja še nekaj časa premlevali. Na podlagi Počivalškove zahteve pa bodo morali na DUTB najprej pregledati sanacijski načrt, ki ga je pripravila Vtič-Vraničarjeva skupaj z Admetamom, in odgovoriti na vprašanje, ali v celoti podpirajo v številnih očeh kritični izdelek.