Če svetovno gospodarsko sliko pogledamo iz drugega zornega kota, ni vse tako črno, kot je videti. Ocenjuje se, da je ameriško gospodarstvo vseeno v boljšem stanju, kot je kazalo še pred kratkim. Popravljena ocena rasti BDP v zadnjem četrtletju minulega leta je enoodstotna. Kitajsko gospodarstvo se ohlaja, vendar je rast še vedno nad 6 odstotki. Minuli petek so se v trgovanju cene nafte približale novemu lokalnemu vrhu. 159-litrski sod brent je v enem tednu porasel za 6 odstotkov, na kar je pozitivno vplivala novica o izpadih na naftovodih v Iraku in Nigeriji, kar pomeni, da bo nekaj mesecev dnevno na trgu 800.000 sodov nafte manj.

Indeksi na svetovnih trgih se zato spet gibljejo v pozitivni smeri, prav tako pa tudi slovenski SBI TOP. V zadnjem tednu februarja je trgovanje na Ljubljanski borzi le doseglo pozitiven preobrat. Indeks SBI TOP je v zaključku tedna dosegel nivo pri 686,36 točke in pridobil več kot poldrugi odstotek, s sicer relativno skromnim tedenskim prometom. V prvi kotaciji so se dražile vse delnice, razen Zavarovalnice Triglav. Za več kot dva odstotka se je okrepila cena delnice Petrola, vlagatelji pričakujejo bistveno izboljšanje poslovanja zaradi sprostitve marž na bencinskih servisih. Čeprav je Krka izgubila 6,7 milijona evrov vredno tožbo proti AstraZeneci, na kar se je tudi že pritožila, se je cena delnice dvignila za 1,60 odstotka, na 61,50 evra. Največ so pridobile delnice Pozavarovalnice Save, kar 4,70 odstotka. Pozavarovalnica Sava je zadnji teden v februarju na Ljubljanski borzi odkupila 942 lastnih delnic v skupni vrednosti 11.365,16 evra in zdaj že 4,37 odstotka vseh izdanih delnic vodi kot lastne delnice.

Na pozitivne premike cen slovenskih delnic je pozitivno vplivala tudi novica o 2,9-odstotni lanski rasti slovenskega gospodarstva ter 3,3-odstotni rasti bruto domačega proizvoda Slovenije v zadnjem četrtletju lanskega leta. Država je te dni povečala tudi izdajo 30-letnih obveznic za 125 milijonov evrov po ceni 107,157 odstotka kuponske vrednosti, kar bo kupcem prineslo 2,766-odstotni letni donos.

Nizke depozitne obrestne mere so vlagatelje prisilile v iskanje alternativne naložbenih možnosti. Menim, da je po večji korekciji tečajev delnic vsekakor smiselno razmisliti o povečani izpostavljenosti naložbam v vrednostne papirje. Bolj varne in še vedno donosne naložbe so možne tudi z nakupom delnic podjetij s stabilnim poslovanjem, ki prinašajo redno in visoko letno dividendo.