Zasavske občine so na mesto vršilca dolžnosti direktorja nove Regionalne razvojne agencije Zasavje (RRA Zasavje) imenovale trboveljskega podžupana Tadeja Špitalarja in s tem naredile ključen korak za ustanovitev agencije, ki bo po novem skrbela za črpanje državnih in evropskih sredstev za (hitrejši) regionalni razvoj Zasavja. Špitalar, imenovan za največ eno leto, je s tem odstopil s podžupanskega mesta.

Imenovanje Špitalarja, ki se je na zadnjih lokalnih volitvah potegoval za župansko mesto z referencami podjetništva, ni bilo ne prva ne gladka izbira. Potem ko so sedež agencije določili v Zagorju, je sicer obveljal še dogovor, da bodo direktorja poiskali v sosednji trboveljski občini, a jim s prvo kandidatko, Tino Naglič z izkušnjami iz podjetniškega inkubatorja savinjske regije, ni uspelo, ker se je trboveljska opozicija uprla z razlogom, da Nagličeva ne živi več v Trbovljah. Kot njen naslednik se je na seznamu pojavil Špitalar, ki je doma sicer dobil podporo, a so o njem toliko bolj razpravljali zagorski občinski svetniki. Primož Štendler, Željko Železnik in Slavko Jelševar so se namreč strinjali, da o kandidatu, ki bo vzpostavljal razvojno agencijo, niso izvedeli več kot da je trboveljski podžupan in ima izkušnje s pridobivanjem evropskih sredstev, poleg tega pa se jim ni prišel niti osebno predstavit. Župan Matjaž Švagan je priznal, da so za to krivi na občini, saj Špitalarja na sejo sploh niso povabili, a da mu sam zaupa.

Postavil bo ekipo, ki bo »uvažala« evropski denar

To zaupanje bo Špitalar poskušal opravičiti do poletja. Do takrat si je namreč zastavil postaviti novo ekipo predvidoma štirih zaposlenih in vse potrebno za zagon razvojne agencije, je povedal. Občine ustanoviteljice, poleg Trbovelj in Zagorja še Hrastnik, so v ta namen v letošnjih proračunih zagotovile vsaka po 35.000 evrov, na kar so ocenili stroške prvega leta poslovanja, od plač in najemnin do računalniške in druge opreme, so pojasnili na trboveljski občini. Kolikšna bo Špitalarjeva plača, še ni jasno, saj jo bodo določili šele s pogodbo o opravljanju funkcije vršilca dolžnosti, bo pa uvrščen nekje med 45. in 50. plačnim razredom, kar pomeni med 2500 in 3000 evri bruto plače.

Razpisi za nove sodelavce, od katerih Zasavčani pričakujejo predvsem spretnost pri pridobivanju evropskih sredstev, bodo objavljeni v prihodnjih mesecih. Ko bo nova razvojna agencija od pristojnega ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prejela odločbo o vpisu v evidenco regionalnih razvojnih agencij, pa bo začela prejemati tudi državni denar za sofinanciranje razvojnih projektov regije. Zasavci se nadejajo evropskih milijonov, ki so se v preteklem desetletju res že stekali v najmanjšo slovensko regijo, a so se kanalizirali v zasebno razvojno agencijo RCR Zagorje, ki je bolj kot za dolgoročne učinke skrbela za zasebne interese in postavljanje infrastrukture. Tudi zato so zasavski župani prepričani, da bo javna agencija učinkovitejša, saj ne bo zasledovala zasebnega interesa po dobičkonosnosti, temveč bo njen interes, kot pravi trboveljska županja Jasna Gabrič, javen in usmerjen izključno v projekte regije, ki bi vsem Zasavcem prinašali veliko dodane vrednosti.