Pogosto gre za danes pozabljene jedi, ki jih nihče več ne pripravlja. Niti ne zato, ker bi bile zapletene, prej nasprotno, razlog najpogosteje tiči v dejstvu, da nam takrat, ko se spravimo h kuhi, te jedi ne pridejo na misel. V sodobnih kuharicah jih namreč žal najdemo le izjemoma, televizijski kuharji pa se jih ne lotevajo, saj se večinoma osredotočajo za zahod, Sredozemlje ali Daljni vzhod, na sever pa tako rekoč nikdar. Številne okusne tradicionalne srednjeevropske jedi z avstro-ogrskim pridihom tako tonejo v pozabo, čeprav bi lahko iz njih zlasti s trohico prenove in kakšno drobno posodobitvijo nastale delikatese, ki se jih ne bi sramovala nobena vrhunska restavracija. Ena takšnih jedi je tačkerle, nekakšni žepki, krapci, žlikrofi, pirogi ali ravioli, če želite, iz krompirjevega testa. Jed, ki jo poznamo tudi pri nas, izvira iz češke kuhinje, pot do zanimivega imena tačkerle pa je bila razmeroma enostavna. Na Češkem, kjer je nastala, jedi pravijo taštičky, po naše torbice, podobno pa je v Avstriji, kjer jim pravijo taschen, tascherl (torbe, torbice), kar je sčasoma prešlo tudi v tatschkerl. Od tod do našega tačkerla pa je le droban korak čez Karavanke. Tačkrle je torej jed iz krompirjevega testa, ki ga razvaljamo in razrežemo na kvadrate ali kroge, ki jih nadevamo s poljubnim nadevom, prepognemo čez polovico in rob dobro zatisnemo, nastale žepke pa skuhamo, nato pa kuhane še popečemo ali zabelimo z drobtinami in maslom. Najpogosteje so polnjeni s češpljevo marmelado (glej recept), obstajajo pa še številne tako sladke kot slane različice. Avstrijci svoje taschen polnijo z jabolki in drugim sadjem, skuto, češpljevim povidlom in še čim, uporabljajo pa tako krompirjevo kot listnato in navadno rezančno testo, s katerim se zelo približajo raviolom. Ne zaostajajo niti Čehi, saj je v njihovih restavracijah mogoče med vsemi mogočimi različicami naročiti denimo tudi taštičky z jagnjetino in smetano… Ena od jedi, pri katerih domišljija in ustvarjalnost nista omejeni. Pri pripravi je treba paziti le, da odmerimo pravo količino nadeva in da robove dobro zatisnemo, da nadev med kuhanjem ne uide. Niso pa Čehi in Avstrijci edini ljubitelji tačkerla. Okusni žepki so izredno popularni na Hrvaškem, sploh v Slavoniji in tudi v Vojvodini. Kakor koli jih boste že imenovali, tačkerle, tačerle, tašerle, torbice, žepki… v vsakem primeru bodo slastni. Poskusite jih pripraviti tudi sami, za pogum vam tokrat ponujamo recept za klasično sladko različico s češpljevim nadevom, ki se prileže po zelenjavni juhi ali mineštri…

Češpljev tačkerle

Potrebujemo: Za testo 500 g škrobnatega krompirja, 300 g moke, 2 jajci, 30 g masla ali olja, 10 g soli. Za nadev in zabelo še 100 g masla, 70 g drobtin, sladkor v prahu, 125 g goste češpljeve marmelade oziroma povidla.

Priprava: Krompir skuhamo in olupimo, olupljenega pa gladko spasiramo. Dodamo moko in sol ter jajce in maščobo, nato pa ugnetemo gladko testo, ki naj pol ure počiva. Spočito testo na pomokani površini tenko razvaljamo in s kolescem narežemo na pravokotnike. Na vsakega damo malo povidla oziroma marmelade (odlično je, če jo začinimo z rumom in cimetom), nato pa ga prepognemo na polovico in robove dobro zatisnemo, da nastanejo zaprti žepki, polnjeni z marmelado. Žepke skuhamo v rahlo osoljenem kropu (ko priplavajo na površino, so kuhani) in jih dobro odcedimo. Medtem v veliki ponvi razpustimo maslo in dodamo drobtine, nato pa v tej zabeli po nekaj naenkrat na hitro popražimo žepke. Po želji jih posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.