Več sto metrov dolga reka smeti, kot so mediji poimenovali na tone smeti, ki se vijejo skozi predmestje sicer kozmopolitanskega Bejruta, je posledica neskladja tamkajšnjih ustanov.

Oblasti so namreč že sredi lanskega leta ukinile eno glavnih zbirališč odpadkov, obenem pa jim ni uspelo zagotoviti drugega odlagališča. Smeti so se začele hitro kopičiti ob ulicah, pol leta kasneje pa so dobesedno prekrile dele predmestja.

Kljub temu da so pred štirimi meseci naposled le našli novo odlagališče, je smeti še vedno toliko, da smrdljiva reka duši okolje in ogroža zdravje tamkajšnjih prebivalcev. Ti tarnajo zaradi neznosnega smradu in strupenih snovi, ki jih dež že mesece spira v podtalnico.

Rešitev je ponudilo britansko podjetje, ki se je zavezalo, da bo čezmerno količino odpadkov izvozilo v Rusijo, vendar so tudi ta prizadevanja padla v vodo, saj jim ni pravočasno uspelo zadostiti vsem birokratskim zahtevam.

Libanonska politika zadnja leta stopica na mestu na vseh mogočih področjih. Različne parlamentarne skupine že od leta 2014 niso sposobne izvoliti novega predsednika, državo pa pestita še električna in vodna kriza. Poleg tega je vojna v sosednji Siriji v državo prignala že več kot milijon beguncev.