Kaj so OHS?

Odprte hiše Slovenije – OHS so največji arhitekturno-nepremičninski festival v živo in največji spletni arhitekturni vodnik slovenske sodobne arhitekture, ki predstavlja najboljše in vodilne na področju arhitekture, trajnostne gradnje in nepremičninskega sektorja.

OHS so obenem del mednarodne mreže Open House Worldwide, ki deluje že v 30 mestih po vsem svetu. S tem nastaja največji globalni arhitekturni festival, ki dosega več kot milijon ljudi. V Sloveniji festival deluje že sedem let in je doslej odprl vrata 390 objektom, ki si jih je ogledalo skoraj 15.000 ljudi.

Zakaj so OHS?

Ljudje v grajenem prostoru preživimo 90 odstotkov svojega časa in se večinoma ne zavedamo vpliva grajenega prostora na naše življenje, delo, na počutje, zdravje, varnost, uspešnost in učinkovitost. Pred nakupom preizkušamo različne stvari: avtomobile, računalnike, modo, kozmetiko in nam kriteriji za nakup teh stvari rastejo prav zaradi takih izkušenj. Nepremičnin, ki so ena naših največjih investicij v poslovnem ali zasebnem življenju, pa večinoma ne preizkušamo. Zato nimamo razvitih ustreznih kriterijev za vrednotenje nepremičnin in odločanje o gradnji, prenovi in vzdrževanju.

Stavb ne oblikujejo samo arhitekti. Oblikujemo jih vsi ljudje, javni odločevalci, investitorji, uporabniki. V zadnjih dvajsetih letih je bil naš prostor zaradi številnih slabih gradenj zelo degradiran, postal je vizualno in investicijsko neprivlačen. Prav tako so številne gradnje grajene nepremišljeno, z nekakovostnimi materiali in nefunkcionalno, prepogosto je bil dobiček investitorjev postavljen na prvo mesto in se stavb ni gledalo dolgoročno, skozi njihovo vseživljenjsko obdobje uporabe.

Odprte hiše Slovenije ljudem omogočajo, da v stavbe vstopijo, jih preizkusijo, vzpostavijo stik z arhitekti, uporabniki, lastniki, izvajalci in drugimi strokovnjaki.

Poslanstvo festivala OHS je ljudem pokazati, da kakovostna arhitektura ni nujno draga. Pomembne so kakovostne uporabne rešitve, ki nam izboljšujejo kakovost življenja. Predvsem pa bi morale biti vse javne stavbe in ureditve najbolj kakovostne, dostopno zasnovane in vzorne ostalim gradnjam.

Na festivalu OHS je vsako leto na ogled sto izbranih objektov, ki različnim ciljnim skupinam omogočajo osebno izkušnjo v izbrani arhitekturi. Največ zanimanja je za oglede zasebnih hiš, nizkoenergijskih hiš in lesenih objektov.

Ambasadorji OHS 2016

Program Odprte hiše Slovenije želijo še bolj približati najširši javnosti, zato so letos k sodelovanju povabili ambasadorje – štiri pomembne in prepoznavne javne osebnosti. Ambasadorji festivala Odprte hiše Slovenije 2016 so Aleksander Čeferin, predsednik Nogometne zveze Slovenije in odvetnik v Odvetniški družbi Čeferin, član upravnega odbora; Tinkara Kovač, glasbenica, pevka in diplomirana flavtistka; Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic RS, in Jože Mermal, predsednik uprave BTC.

Objekte, ki bodo predstavljeni na letošnjem festivalu, bo izbrala strokovna žirija v sestavi: izr. prof. mag. Tadej Glažar, u. d. i. a., Matevž Granda, u. d. i. a., Vesna Lenart, u. d. i. a., dr. Tina Demšar Vreš, u. d. i. k. a., in Luka Skansi, u. d. i. a. Na poziv za oddajo projektov je prispelo več kot 90 predlogov zanimivih arhitekturnih stavb in ureditev javnih prostorov.

Tema 2016

Kadar govorimo o arhitekturi, zdravje običajno ni prva stvar, na katero pomislimo. Vendar vpliva arhitekture na javno zdravje ne moremo spregledati. OHS želijo spodbuditi zavedanje o vplivu grajenega prostora na človekovo zdravje, dobro počutje in učinkovitost tako na delovnem mestu kot doma. Zato so letošnje Odprte hiše Slovenije posvečene tematikam: zdravje, dobro počutje, učinkovitost. Končni program festivala bo objavljen predvidoma v tem mesecu (marec), tako bodo imeli obiskovalci dovolj časa za prijavo na oglede. (gf)