Izolacije z vrhunskimi lastnostmi so nedvomno zelo drage in za širši krog investitorjev pogosto nedostopne. Zaradi tega se odločajo za cenejše možnosti, kot je denimo beli stiropor. Obstaja pa izolacija, ki vse te lastnosti ima, je cenovno dostopna in v Sloveniji doživlja ogromno zanimanja in rast prodaje. To je izolacijska plošča Silber reflex.

Ploščo Silber refleks sestavljajo posebni srebrni granulati EPS, ki jih proizvaja nemška tovarna BASF (v tej tovarni so pred dobrimi 50 leti izumili stiropor). S prednje strani ima zareze, ki zmanjšujejo širjenje in krčenje plošče, z zadnje strani pa so vidne štiri luknje, ki povečujejo paropropustnost, ter kvadratki, ki označujejo 40 odstotkov površine plošče za nanos fasadnega lepila. Osnovni tehnični podatki plošče so v tabeli.

Toplotna prevodnost plošče Silber refleks znaša 0,031 W/m2k in je za 25 odstotkov boljša od klasičnega belega fasadnega stiropora. Laično povedano, fasada s takšno ploščo je približno za četrtino tanjša od klasične fasade z belim fasadnim stiroporom. Paropropustnost (μ=8) je ena glavnih odlik plošče. Dosega približno petkrat boljšo paropropustnost v primerjavi z belim fasadnim ali grafitnim stiroporom.

Plošča je odporna proti izpostavljenosti sončnim žarkom (se ne zvija). Izdelana je na avtomatu in ima skoraj 50 odstotkov večjo gostoto v primerjavi s klasičnim belim in grafitnim stiroporom, zaradi česar je dimenzijska stabilnost plošče Silber neprimerljivo boljša. Tudi vodovpojnost plošče je zelo nizka, saj pri kratkotrajnem namakanju znaša manj kot 0,5 odstotka. Najbolj privlačna pri tej plošči pa je cenovna dostopnost. Fasadne plošče s primerljivimi lastnostmi so lahko tudi 50 odstotkov dražje. Delo s ploščo je enostavno, hitro in učinkovito.

Plošča Silber reflex se lahko uporablja kot fasadna plošča, plošča za izolacijo podzidka, za izolacijo tal pod betonskim tlakom, za izolacijo tal podstrešja v kombinaciji z mavčno-vlaknenimi ploščami in izolacijo stropa neogrevanega prostora proti ogrevanemu prostoru.

Fasada

Plošča Silber refleks se najpogosteje uporablja kot fasadna plošča. Zaradi svojih lastnosti spada v t.i. razred premium fasadnih plošč. Poleg že naštetih lastnosti plošče je njena prednost tudi, da je certificirana v različnih fasadnih sistemih:

- Baumit: sistema Pro in Star,

- STO: sistema Vario in Classic,

- Roefix: sistem EPS Light,

- Weber: sistem Family,

- Caparol: sistema Basic line in Top line.

Za vse navedene sisteme je možno pridobiti tudi nepovratno finančno subvencijo EKO sklada RS. Po zahtevah iz leta 2015 v debelini najmanj 12,5 cm.

Plošča se najbolj priporoča pri energetskih sanacijah eno- ali večstanovanjskih objektov, kjer je debelina in paroprustnost izolacije zelo pomembna. Prav tako pa se priporoča pri vseh novogradnjah, montažno-lesenih objektih, objektih iz siporeksa ali silikatnega zidaka, pa tudi pri klasično zidanih opečnih objektih. V Sloveniji je s to ploščo že narejenih ogromno fasad na individualnih in tudi večstanovanjskih objektih.

Kot navedeno, se lahko plošča Silber reflex uporablja tudi za izolacijo stropov neogrevanih prostorov proti ogrevanemu prostoru in tudi kot izolacija podstrešnih tal v kombinaciji z mavčno-vlaknenimi ploščami.

Mag. Darjan Gašić, MBA