Več neznank je s kuhinjo, ki jo po sedanjem načrtu zapira mavčnokartonska stena. Tega ne želim. Prostor naj bi bil odprt, skupen z jedilnico in dnevno sobo. Zaželen pa je otok s kuhalno ploščo in napo nad njo, zaključen proti jedilnici kot šank (najraje nizek?). Med tem otokom in kuhinjskim nizom s prostostoječim hladilnikom so vrata za izhod na teraso. Takoj po vhodu v stanovanje je na desni strani prostor, predviden za garderobno omaro, utiliti in manjšo kopalnico s tušem in straniščno školjko. Pod stopnicami, ki vodijo v etažo, bo shramba. Inštalacije še niso položene. Za vsak vaš nasvet k funkcionalni organizaciji prostora vam bom zelo hvaležna! Maja

Odgovor:

Prostor bo vsekakor kakovostnejši in funkcionalnejši brez predelne stene med kuhinjo in jedilnico, saj boste, ne glede na to, kaj počnete, ali kuhate, jeste ali uživate ob gledanju televizije, vedno v središču dogajanja. Da pa celoten prostor ne bi deloval dolgočasno, predlagava, da se vsak njegov del z različno funkcijo opremi malo drugače. Torej da se ustvarijo pestri ambienti, vendar s sorodnimi principi, da bo prostor kot celota ohranjal svojo enotnost.

Ob steno v kuhinji sva postavila visoke omare, ki tvorijo moderen okvir, »sliko«, znotraj katere je niša s pomivalnim koritom. Nasproti omare sva postavila pult s kuhalno ploščo. Nad njim je napa, oblikovana v sklopu spuščenega stropa, s katerim je pult poudarjen in z lučkami dobro osvetljen, hkrati pa spuščen strop vizualno zaključi kuhinjski ambient. Pult ima vgrajeno zanimivo in praktično podrobnost, to je vrtiček za zelišča.

Zaradi manjšega jedilnega prostora predlagava, da je miza s krajšo stranico prislonjena k pultu, saj bo tako zasedla manj prostora. V času obiskov jo po potrebi lahko odmaknete in pristavite dodatne stole.

V dnevni sobi predlagava širokopotezno oblikovalsko rešitev, da se stopnišče skupaj s kaminom obloži v enoten material, saj bo tako postal močan dizajnerski element, »kubus«, ki bo deloval kot poseben kos pohištva. Za dodaten značaj prostora bo poskrbela bočna stena, obložena z marmornimi ploščami. Želiva vam veliko veselja ob opremljanju novega doma.

Gregor Vernik, mag. inž. arh., Dean Marčetič, mag. inž. arh., 2AMV Arhitekti