Dobro zasnovan interjer prav gotovo vključuje tudi preproge, ki jih lahko umestimo v skoraj vsak prostor. Nekateri strokovnjaki na področju notranje opreme gredo celo tako daleč, da preprogo postavijo za izhodišče oziroma osrednjo točko, po kateri se ravnajo drugi prostorski elementi. Današnja ponudba preprog je pestra, zato ni bojazni, da ne bi na svoj račun prišli tudi tisti z najzahtevnejšim in najbolj prefinjenim okusom.

O preprogah in njihovi funkciji smo se pogovarjali z Nino Štajner, ki pravi, da imajo danes preproge predvsem estetsko vlogo, ne smemo pa zanemariti tudi njihove toplotne in zvočne izolativnosti. Predvsem pa vnašajo preproge v domovanje toplino in domačnost.

Grafični vzorci z azteškimi vplivi

Nekoč so imele preproge predvsem funkcionalno vlogo, saj so ustvarjale toplotno in zvočno izolacijo prostora. V zadnjih nekaj desetletjih pa so, vsaj v vizualnem smislu, izgubile veljavo in kar nekako utonile v pozabo. »Oblikovalci interjerjev so preproge zadnja leta uporabljali za podlago oziroma ozadje, ob katerem so izstopali drugi pohištveni kosi, danes pa preproge znova stopajo v ospredje in postajajo eden ključnih vizualnih elementov oblikovanja prostora. Na voljo so v nešteto teksturah, barvah in vzorcih, tako da lahko brez težav najdemo popolno za prav vsak prostor in vsak okus,« pravi Štajnerjeva in dodaja, da preproge danes ne prilagajamo več drugemu pohištvu, saj lahko pohištvene kose prilagodimo preprogi. »Teksturo preproge lahko prenesemo na sedežno garnituro, pufe in manjše dodatke, kot so blazine in odeje, ter s tem ustvarimo enoten prostor, ki kar kliče po sproščanju, tako na zofi kot na tleh.«

Kot vsa oprema za dom se tudi preproge podrejajo trendom. Ročno tkane iranske, perzijske preproge so resda izjemno dragocene in so lahko tudi prava naložba, a bo tisti, ki si želi sodoben videz svojega doma, nedvomno sledil trendovskim zapovedim. Letos so po besedah naše sogovornice modne pisane preproge z grafičnimi vzorci z azteškimi vplivi. »Mešanica barv in tekstur v prostor vnaša dinamiko in ga poživi. Eklektični vzorci pritegnejo pogled in ga vodijo po prostoru, zato so te preproge še posebno primerne za dolge hodnike ali velike sobe. V kombinaciji z nostalgično obarvanim pohištvom so videti boemske, če pa jih kombiniramo s kosi izčiščenih oblik, končni videz sobe deluje zelo elegantno,« dodaja arhitektka.

Toliko kot za kavč

Tudi če nismo posebni ljubitelji preprog, moramo priznati, da dnevni prostor brez preproge ni videti kot celota. In ker je v tem prostoru preproga pomemben dekorativni element, pri nakupu ne gre varčevati. Pa to ni edini razlog, da sodi nakup preproge med večje finančne zalogaje. V prostorih, v katerih se največ zadržujemo, mora biti preproga kakovostna in trpežna, da se zaradi hoje ne obrabi prehitro in da prenese tudi pogostejše čiščenje. Kakovost je seveda draga, zato naj bi po mnenju strokovnjakov za preprogo odšteli prav toliko kot za kavč. Pomembna pa je tudi velikost. »Preproga mora ustrezati velikosti prostora in razmerjem pohištva. Njena naloga je, da prostor vizualno uravnoteži, zato ne sme biti premajhna,« pravi naša sogovornica in dodaja, da prav gotovo ni potrebno, da preproga prekriva vsak kvadratni centimeter, paziti je treba le, da pohištvo v celosti ali vsaj delno stoji na njej. To namreč preprečuje vihanje robov ter spotikanje ob njen rob.

Preproga pa je lahko dobrodošla tudi v kuhinji, predvsem ob kuhinjskih elementih, kjer so tla izpostavljena obrabi. Tam naj bo preproga zaradi praktičnosti temnejših barv oziroma pisana, vsekakor pa naj se vizualno sklada s podobo kuhinje. Za kuhinje so zelo primerne plastične preproge, kot je na primer preproga blagovne znamke Brita Sweden, ki je na voljo v trgovini Formadoma. »Tako preprogo se zelo preprosto očisti,« dodaja sogovornica.

Primerne tudi za kopalnice

Pa kopalnice? Čeprav po mnenju nekaterih preproga v moker in vlažen prostor ne sodi, pa Štajnerjeva pravi, da je iz vidika uporabnosti preproga v kopalnici skoraj nepogrešljiv element, saj nihče ne stopi rad bos po mrzlih ploščicah. Danes so za kopalnice na voljo preproge iz sodobnih tkanin, ki odbijajo vodo ali pa se zelo hitro sušijo, lahko pa izberemo tudi plastično. Tudi tovrstne preproge so danes zelo estetske. Preproga pa lahko svoje mesto najde tudi na hodniku. Arhitektka svetuje, naj v ta prostor, ki je navadno ozek in dolg, položimo grafične preproge, ki hodnik vizualno skrajšajo in ga poživijo.

Toplejši in prijaznejši prostor

V spalnici s parketom ali celo toplim podom preproga morda res ni nujna, a bo ta prostor naredila toplejši in prijaznejši, pomembno pa bo prispevala tudi k njegovemu estetskemu videzu. »Predvsem je preproga dobrodošla na mestu, kjer s postelje stopamo na tla, seveda pa se lahko odločimo tudi za model, ki bo prekril večji del prostora,« pravi naša sogovornica in dodaja, naj bo preproga v spalnici mehka na otip, da bo hoja po njej prijetna.

V sobi mlajšega otroka pa je po besedah arhitektke preproga skoraj nujna. »Otroci veliko časa preživijo sede na tleh, kar lahko škodi njihovemu zdravju. Pri igri jim pride zelo prav mehka preproga, veseli pa so tudi, če jo zaradi zanimivega motiva lahko uporabljajo kot igračo. A ob svoji estetski vrednosti in uporabnosti pa imajo preproge tudi slabosti,« opozarja arhitektka. »Ena izmed teh je dejstvo, da so leglo prahu in druge umazanije. Preproge je treba redno sesati, stepati in čistiti. Za ljudi z dihalnimi težavami in alergijami so lahko preproge celo prava nočna mora, kar pa se prepreči z izbiro ustreznih materialov in primernim vzdrževanjem.«