Glede na razsežnosti skalnega podora, ki je pred desetimi dnevi popolnoma zasul cesto v Trbovlje pri cementarni, sanacija poteka izredno hitro, ocenjuje županja Jasna Gabrič. Delavce sicer v zadnjih dneh nekoliko ovira slabo vreme, a bodo kljub vsemu že predvidoma danes lahko začeli urejati brežino, po kateri sta zgrmeli ogromni skali skupaj s kamenjem in zemljino, je povedal vodja del Pavle Hevka z državne direkcije za infrastrukturo.

Sanacija bo zaradi slabega vremena trajala približno mesec dni, ocenjuje Hevka, vendar ni nujno, da bo cesta ves čas popolnoma zaprta za promet, temveč po dveh ali treh tednih obstaja tudi možnost polovične zapore. Po natančnem pregledu žarišča podora, okoli 170 metrov od vznožja cestišča, so se odločili, da skale, od katere sta se odtrgali sicer manjši, a zato nič manj uničujoči skali, ne bodo minirali, saj bi bilo to preveč tvegano, je nadaljeval inženir. Tako bodo prek žarišča podora namestili 40 metrov dolgo lovilno ograjo, najmočnejšo na svetu, ki jo bodo dobavili iz Švice, je pojasnil Hevka, v spodnjem delu pa bodo namestili dve prav tako po 40 metrov dolgi, a šibkejši lovilni ograji in zgradili oporni zid.

Vse to bo skupaj z obnovo 350 metrov dolgega odseka ceste državo stalo nekaj več kot 600.000 evrov, ocenjujejo na direkciji. Toda ker bo ureditev dela pločnika morala kriti občina in ker bodo svoje morali prispevati tudi upravljalci vodovodnega, elektro- in telekomunikacijskega omrežja, bo celotna sanacija skalnega podora stala okoli milijona evrov. A Hevka poudarja, da natančnih izračunov še nimajo, zato gre za zelo grobo oceno stroškov.

Direkcija si sicer prizadeva, da bi del (njihovih) stroškov krilo tudi okoljsko ministrstvo, saj je direkcija praviloma odgovorna za vzdrževanje obcestnega pasu, ki ga območje skalnega podora presega. V prihodnjih dneh bo zato direkcija ministrstvu poslala dopis, v katerem jim bodo pojasnili svoje stališče glede financiranja potrebnih del, je povedal Hevka. Gabričeva je dodala, da bo okoljskemu ministrstvu dopis poslala tudi občina, in sicer za sanacijo mostu, pod katerim teče Trboveljščica. Ta namreč stoji na odseku poškodovanega cestišča, vendar so jamarji minuli teden ugotovili, da je most bolj kot zaradi skalnega podora potreben obnove zaradi svoje starosti.