»Pravkar barvam in okrašujem tretjega gregorčka.« »Jaz pa drugega. Sem jih pa precej zlepil skupaj, da jih lahko zdaj barvajo in okrašujejo učenci nižjih razredov,« so včeraj pripovedovali učenci šestega razreda osnovne šole Tržič. Te dni šola živi za gregorčke, hišice, ki jih bodo okrasili, opremili z lučmi in na predvečer gregorjevega, 11. marca, spuščali po vodi. Otroci jih v učilnicah sestavljajo in okrašujejo, že gotovi pa krasijo okenske police učilnic, hodnike, pisarne... Do prihodnjega tedna jih nameravajo dokončati vsaj 750. Najprej jih bodo razstavili, potem pa spustili »vuč v vodo«, kot veleva ljudsko izročilo, kakršno poznajo še v Kropi in Kamni Gorici na Gorenjskem ter denimo v Ljubljani ob Gradaščici. Ali se bodo Tržičani s tem dogodkom vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov, še ni znano, saj kljub pravočasni prijavi projekta od Guinnessovih sodnikov odgovora na prijavo še niso dobili, je povedal ravnatelj OŠ Tržič Stane Grum.

Podjetnik uresničil otroške sanje

V omenjeni šoli so dogodek že od nekdaj na veliko zaznamovali. Da bi se moral vpisati v svetovno zgodovino, pa se je domislil podjetnik in inovator Branko Bandelj, ki je otroštvo preživel v Tržiču. »Ko sem bil majhen, smo se s prijatelji gregorjevega zelo veselili. Vedno pa smo imeli težave z materiali, iz katerih naj bi izdelali gregorčke. Preprosto jih ni bilo, zato smo uporabili vse, kar nam je prišlo pod roko, od naravnih materialov, največ je bilo lesa, do žogic za namizni tenis.« Spominja se stiske, ko snov, ki naj bi nadomestila lepilo, ni prijela, kot je pričakoval, zato se je končni izdelek razlikoval od načrtovanega.

Ker so tržiški otroci nad praznikom, ki ga marsikje po Sloveniji sploh ne poznajo, tudi desetletja kasneje zelo navdušeni, jim je želel priskočiti na pomoč pri iskanju materialov. V družinskem podjetju Pelar, kjer med drugim izdelujejo ekološko čiste izdelke iz lepenke, je oblikoval matrico za gregorčka, jih kakih 800 izrezal iz kartona in jih poklonil šoli.

Matrice so v šoli sestavili in zlepili v hiške, zdaj pa jih ustvarjalno barvajo in krasijo. Za lepila, barve in druge nujne pripomočke so prosili podjetja, ki so jim z veseljem priskočila na pomoč, tako da v šoli stroškov zaradi svoje zagnanosti niso imeli.

Vseh 750 gregorčkov, kolikor jih nameravajo sestaviti in okrasiti, bodo na predvečer gregorjevega razstavili na dvorišču osnovne šole Tržič in v bližnji Kurnikovi hiši. »Toliko jih je, da jih bomo razvrstili v več nadstropij,« nam je pred šolo pokazal ravnatelj in dodal, da učenci za ta večer pripravljajo pravi spektakel. »Vrteli bodo goreče metle in spuščali velik goreč otok po Tržiški Bistrici. Tako bomo vsem dokazali, da tema nima zadnje besede, kajti svetloba ima večjo moč,« je še dodal.