Sredi tedna je münchenski okoljski inštitut objavil neprijetne rezultate testa najbolj prodajanih znamk piva v državi glede vsebnosti herbicida glifosata. Testi so pokazali, da je herbicid prisoten v vseh 14 najbolj prodajanih vrstah piva. Čeprav v menda zdravju neškodljivih količinah, so rezultati poskrbeli za razburjenje. Tako med Nemci, ki veljajo za strastne pivce piva, kot med proizvajalci, ki so študiji hitro očitali, da je neverodostojna.

Avtorjem študije očitajo ustvarjanje panike

V münchenskem inštitutu so v precep vzeli vse vrste, od becksa do paulanerja, radebergerja in tudi v Sloveniji priljubljena erdinger in franziskaner. V vzorcih so odkrili od 0,46 do 29,74 mikrograma glifosata na liter. Herbicid so odkrili v vseh znamkah piv. Skratka, Nemci pijejo pivo, onesnaženo s herbicidom, ki so ga v Mednarodni organizaciji za raziskave raka (IARC) uvrstili v kategorijo najverjetneje rakotvornih snovi. Ob tem so v inštitutu poudarili, da vsebnost herbicida v pivu znatno presega še dovoljene zgornje meje, ki veljajo za pitno vodo, v nekaterih primerih tudi do 300-krat. Glifosat velja za verjetno rakotvorno snov. V inštitutu so med drugim zapisali, da je nevaren, ker naj bi deloval tudi na hormone. Pri tovrstnih učinkih pa da ni tako imenovane varne meje.

Proizvajalci so skočili v zrak. V združenju pivovarjev so dejali, da je študija povsem neverodostojna in da morajo nemški pivovarji spoštovati ene najstrožjih varnostnih zakonodaj na svetu. Od kod se je v pivu glifosat znašel, proizvajalci ne vedo povedati, krivdo pa skušajo prevaliti na uvožene sestavine. Skratka, doma naj bi bilo vse v najlepšem redu.

Oglasili so se tudi v pristojni vladni službi in avtorjem študije očitali ustvarjanje panike. Tako so ocenili, da bi glede na vsebnost herbicida, ki so ga zaznali v pivih, moral pivec na dan popiti 1000 litrov piva, da bi presegel zdravju škodljive vrednosti herbicida. Tega pa niti izjemno strastni pivci piva, kar Nemci so – na leto v povprečju vsak popije več kot sto litrov piva –, niso zmožni. Tako bi lahko rekli, da so pred možnimi negativnimi učinki herbicida, vsaj s pitjem piva, varni.

Kaj je v pivu nevarnejše – glifosat ali alkohol?

O tem, kako nevaren je pravzaprav glifosat, se organizacije, ki naj bi skrbele za našo varnost pred tovrstnimi snovmi, ne strinjajo. V IARC, ki sicer sodi pod okrilje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), so prepričani, da je glifosat potencialno rakotvoren. Njihovi nemški kolegi, pa tudi množica drugih evropskih držav, se s to oceno ne strinjajo. Evropska agencija za varnost živil EFSA se prav tako ne strinja s to oceno, a o tem naj bi letos znova presojali.

In zdaj sledi tisto bogokletno vprašanje – kaj pa alkohol? Kot so bolj ali manj hudomušno v minulih dneh pripominjali komentatorji, kaj pa alkohol v pivu, ki ga Svetovna zdravstvena organizacija uvršča v skupino snovi, ki so resnično rakotvorne? Tako kot na primer tobak, azbest ali UV-sevanje. S tem se Nemci kaj dosti ne obremenjujejo. Vsaj če sodimo po dejstvu, da so leta 2014 spet spili nekoliko več piva kot v minulih letih, ko je uživanje te pijače stagniralo. Bržčas se pivovarjem ni bati, da bi omenjena študija zmanjšala povpraševanje po hmeljevi žlahtni kapljici.