Rok za oddajo ponudb za najem proizvodnih zmogljivosti in 15 prodajaln tržiškega Peka v stečaju se izteka. Za zdaj je znano, da bo prispela najmanj ena ponudba za najem vseh Pekovih nepremičnin. Skupaj s partnerji jo namerava oddati poslovnež Janez Bedina, sin istoimenskega v minulem stoletju dolgoletnega predsednika uprave Peka, danes pa člana nadzornega sveta Kapitalske družbe.

Če bo Bedini uspelo najeti Peko, namerava zaposliti okrog 50 delavcev. V primeru, da njegova ponudba ne bo sprejeta, Bedina še ne namerava vreči puške v koruzo, ampak čez čas, ko bo stečajna upraviteljica prodajala Peko, kandidirati za njegov nakup.

Ideje o zadružništvu

Za najem Peka se zanima tudi skupina nekdanjih delavcev, je pojasnil generalni sekretar Sindikata tekstilne in usnjarskopredelovalne industrije Slovenije (STUPIS) Anton Rozman, v preteklosti vrsto let zaposlen v Peku in do bankrota član nadzornega sveta tržiške družbe. Po njegovih pojasnilih so o ponovnem zagonu proizvodnje obutve v Tržiču pred dvema tednoma razpravljali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, med možnostmi pa se je omenjalo zadružništvo.

Na sestanku je prisostvoval tudi tržiški župan Borut Sajovic. Z zadružništvom je država pred kratkim sicer nameravala reševati prezadolženo trgovsko verigo Tuš. Kot je pojasnila stečajna upraviteljica Tadeja Tamše, za najem Peka kot celote obstajata dva kandidata, se pa številni obrtniki in podjetniki zanimajo za najem posameznih nepremičnin in strojev.

Tovarna in številne prodajalne ter stroji pa niso edino premoženje, ki ga bo prodajala Tamšetova. Čez mesece bo namreč naprodaj še hčerinska družba PGP Inde, po Evropi cenjena proizvajalka podplatov. Četudi naj bi direktorici PGP Inde Tatjani Gorenc v zadnjem času uspelo pridobiti številne nove posle v tujini, s čimer je znižala odvisnost poslovanja od Peka, pa težavo predstavlja posojilo v višini 300.000 evrov Peku. Ker je posojilo nezavarovano, se bodo iz stečajne mase morali najprej poplačati ločitveni upniki, ki imajo svoje terjatve zavarovane.

Bo družba PGP storitve končala v stečaju?

Bistveno bolj skrb vzbujajoče pa naj bi bilo stanje v družbi PGP storitve, ki jo je PGP Inde ustanovila lani, zaposluje pa okrog 40 delavcev. Na to podjetje so bili prezaposleni delavci, prej zaposleni v Peku, storitve pa so večinoma opravljali za PGP Inde.

Zaradi stečaja Peka v PGP storitvah zdaj nimajo dovolj dela, zato ne bo nobeno presenečenje, če bo tudi ta družba končala v stečaju. Ali bo PGP storitvam uspelo preživeti, smo želeli vprašati Gorenčevo, vendar je bila za komentar nedosegljiva. Tadeja Tamše pa je pojasnila, da se bo s stanjem v PGP storitvah seznanila ta teden.

Kako je posloval PGP Inde lani, še ni znano. Za predstavo, leta 2014 je družba dosegla slabih pet milijonov evrov prihodov, od tega skoraj 80 odstotkov na tujih trgih. Pri tem je čisti dobiček znašal 62.000 evrov. V okviru PGP Inde deluje tudi orodjarna, v kateri izdelujejo orodja za čevljarsko industrijo. Po dostopnih podatkih PGP Inde zaposluje okoli 80 delavcev, od tega polovico invalidov.