Slovenski as v smučarskih skokih Peter Prevc je z dvema prepričljivima zmagama v Almatyju v Kazahstanu potrdil osvojitev velikega kristalnega globusa. Šest tekem pred koncem ima 619 točk prednosti pred Nemcem Severinom Freundom, ki je na obeh tekmah z dolgimi skoki izzival Prevca. A slovenski as je bil v Kazahstanu razred zase in potrdil, da na Finskem, kjer sicer ni bil na odru za zmagovalce, a so bile tri uvrstitve med najboljših deset vrhunski dosežki, ni izgubil šampionske forme. Edino vprašanje je bilo, kolikšna bo prednost: v soboto je drugouvrščeni Avstrijec Hayböck zaostal 18 točk, danes pa Nemec Freund 11,6 točke.

V Kazahstanu je bilo očitno, da mu skuša prvi zasledovalec Freund malo zagreniti življenje in odločitev preložiti na eno od naslednjih prizorišč. »Freund me je že v Lahtiju vprašal, če si sam hočem zakomplicirati življenje, pa sem mu dejal, da so zame uvrstitve med deset na Finskem povsem spodobne. V Almatyju sem se veliko bolje ujel s skakalnico, saj je predvsem v fazi leta podobna prenovljeni Bloudkovi velikanki. Na Finskem sem bil po prvih serijah precej bolj živčen kot v Almatyju. Freund se je s skakalnico spoprijateljil šele v nedeljo in prikazal odlične nastope. Malo je bilo sicer že smešno z menjavanjem naletov, a zame se je izteklo dobro. Ko so mi pred pred zadnjim skokom startno klop spustili za dve zaletni mesti, sem bil pomirjen, ker je bil to znak, da so razmere v zraku dobre. Uživam, če so tekme napete do zadnjega skoka,« je nastop v daljnem Kazahstanu opisoval Peter Prevc.

Na novem prizorišču tekem za svetovni pokal je bil Prevc najboljši kar v osmih od devetih skokov. Le v prvi seriji za trening v petek ga je preskočil Avstrijec Michael Hayböck. Po doskoku na današnji tekmi še ni bil povsem prepričan o 13. zmagi v sezoni. Medtem ko se je ustavljal v izteku, so bili v njem že zbrani reprezentančni soborci, ki ga pričakali s kepo snega in se vrgli naj.

Namesto evforije le veliko olajšanje

Po Primožu Peterki, ki je veliki kristalni globus dvignil marca 1997 in 1998 v Planici po pravih dramah, je postal drugi Slovenec s prestižno lovoriko. »Najboljši trenutek moje kariere. V svetovnem pokalu sem sedem sezon, lani sem bil zelo blizu, letos pa sem dokazal, da lahko v skupnem seštevku tudi zmagam. Na vsaki tekmi je zame največji izziv popoln skok, ki se zgodi enkrat ali dvakrat v sezoni,« je dodal Prevc.

Po novem velikem dosežku v karieri ni kazal znakov evforije. »Ne čutim je, ampak predvsem veliko olajšanje, saj je konec živčnosti. Z ramen mi je padlo breme, saj mi ne bo treba več veliko razmišljati in razpredati o skupnem seštevku svetovnega pokala. Zelo sem pomirjen, da mi je to končno uspelo,« je pojasnjeval Prevc po tekmi pred le nekaj sto gledalci, čeprav je v modernem skakalnem centru, katerega gradnja je stala 45 milijonov evrov, na tribunah prostora za 20.000 ljudi.

Po zlatem orlu za skupno zmago na novoletni turneji, zlati kolajni za naslov svetovnega prvaka v poletih si je priskakal še veliki kristalni globus, kar ni uspelo še nikomur v isti sezoni. S tem piše najpopolnejšo zgodbo v zgodovini smučarskih skokov. A kljub vsem možnim osvojenim lovorikam v letošnji sezoni je že razmišljal o počitku, da bo čim bolje pripravljen na tekmah v petek in soboto v Visli na Poljskem. Po vzoru teniškega igralca Rafaela Nadala razmišlja predvsem le o naslednji tekmi, zato razprodan finale v Planici še ni veliko v njegovih mislih. A prav s Planico ima še en velik izziv – osvojitev malega kristalnega globusa za posebno točkovanje poletov, ki ga je doslej dvignil že dvakrat.

»V Planici si želim predvsem uživati, misel pa mi bo kdaj ušla tudi proti svetovnemu rekordu, predvsem ko me boste o tem spraševali novinarji. Že v Vikersundu so me spraševali le o rekordu. Ko sem malo za šalo šel do svetovnega rekorderja Fannemela (251,5 metra, op. p.) in ga vprašal, če so v Vikersundu možni poleti do svetovnega rekorda, mi ni namenil najlepšega pogleda. Rekord se mora zgoditi. Kakšen bo padel tudi v Planici. Če ne drugi, pa po številu prodanih obrokov hrane,« se je prihodnost ozrl Prevc.

Prevcu je zmanjkalo knjig za uspavanje

A pred Prevcem so izziv vendarle novi rekordi v eni sezoni. Po številu zmag (13) je ujel Gregorja Schlierenzauerja, za njegovim rekordnim izkupičkom 2083 zaostaja še 185 točk, do rekorda uvrstitev na zmagovalni oder (20) pa mu manjkata še dve. »Upam, da mi statistika ne bo rojila po glavi. Ko skakalec začne razmišljati o številkah, kot so metri, točke, stopničke, zmage, se mu prozornost preusmeri v napačno smer. Razmišljal bom le o tem, kako bom skočil čim dlje in doskočil v čim lepši telemark, nato bodo računalniki računali naprej,« je dodal Prevc. Sinoči je naprej pripravil vso prtljago za zgodnji jutranji odhod na letališče, nato si je skupaj z ekipo privoščil le krajšo zabavo, saj je zanj velika muka, če se mora utrujen gibati po letališčih. Rituala, da bi se z branjem knjige uspaval, pa ni bilo. Ker je imel na tokratni turneji noč brez sna, je vse knjige že prebral.

Selektor slovenske reprezentance Goran Janus ob novem mejniku ni točil solz sreče, ampak je predvsem delil čestitke ne le zmagovalcu Prevcu, ampak tudi ostalim dobitnikom točk Tepešu, Kranjcu in Hvali ter članom strokovnega štaba. »Zdaj gremo v podiranje novih rekordov in v napad na drugo mesto v pokalu narodov, kjer so trenutno Nemci. Kakšen izziv je treba pustiti še za naslednje sezone. Eden največjih je osvojitev pokala narodov. Moramo biti potrpežljivi,« je napovedal Goran Janus.