Vozovnico za Evrovizijo, ki bo med 10. in 14. majem potekala v Stockholmu, si je s pomočjo strokovne žirije v sestavi Raaya iz Maraaye, Marlenne iz Sester in Darje Švajger in gledalcev priborila ManuElla s pesmijo Blue and Red. Tesno za petami, razlike je bilo zgolj 127 glasov, ji je sledila Raiven s pesmijo Črno bel. Zmagovalke se morda najbolje spomnite iz Bitke talentov (v oddaji Spet doma) iz leta 2005, sedem let kasneje pa je nastopila tudi v polfinalu Misije Evrovizija.

Do zmage s Putinovo pomočjo

Zadnje dni smo zagotovo bolj kot pesmi nestrpno pričakovali, s čim nam bo postregel odličen igralec, voditelj in imitator Klemen Slakonja. In ni nas pustil na cedilu: prelevil se je v lanskega zmagovalca Evrovizije Mansa Zelmerloewa in predstavil svojo različico pesmi Heroes, s Sestrami je obudil Conchito Wurst, na odru pa se je pojavil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, s pomočjo katerega se bomo zagotovo znašli v sami špici zmagovalcev v Stockholmu.

Slakonja se je odlično prelevil v ruskega predsednika, ki opozarja, naj ga v izogib tretji svetovni vojni nihče ne provocira. »Plin imam, zato se ne igrajte z mano,« zapoje, ob njem pa plešejo članice ruske kontroverzne punk rock zasedbe Pussy riot, ki jih Putin - milo rečeno - ne mara. Slakonja se malce ponorčuje tudi iz Putinovega veselja do poziranja zgoraj brez, v videu pa ne manjka plesa, smeha in drugih norčij.

Morda se je tu in tam kakšen gledalec vendarle vprašal, kakšno povezavo ima Putin s slovenskim izborom pesmi za Evrovizijo. Najverjetneje je to še najbolj povezano z novim projektom Slakonje, ki ga je v preteklih tednih napovedal v številnih intervjuvih. Slakonja je namreč zagnal svoj kanal na portalu youtube, na njem pa bo objavljal imitacije tujih znanih ljudi (Slovenci mu v tem primeru niso več velik izziv).

Največ smeha na twitterju

V finalu Eme 2016 so nastopili še Anja Baš (What if), Žan Serčič (Summer story), Anja Kotar (Too cool), San Di EGO (Brez tebe), raperji D Base (Spet živ), Regina (Alive in every way), Nuša Derenda (Tip Top) in Sebastijan Lukovnjak (Tales of tomorrow). A čeprav so se gledalci v studiu odlično zabavali, se je vendarle zdelo, da boljši žur poteka na twitterju, kjer so uporabniki pod oznako #ema2016 bolj ali manj sesuli vse od nastopajočih. »Ema 2017 naj bo nema. Potem imamo morda šele kakšno šanso,« je zapisal eden. Večina se je tudi strinjala, da bi morala vendarle zmagati Raiven, pa tudi, da je bil veliki zmagovalec večera Klemen Slakonja.