Peter Prevc je hitro pozabil težave, ki jih je imel na njemu neljubih finskih skakalnicah v Lahtiju in Kuopiju. Že v petek je bil najboljši ob prvem spoznavanju s skakalnico v Almatyju, ki letos prvič gosti tekme svetovnega pokala. V kvalifikacijah je Prevc s 141 metri postavil rekord naprave, ki ga je nato še izboljšal v sobotni poskusni seriji, ko je doskočil pri 145 metrih. S tem je že nakazal, kaj bi utegnilo slediti na tekmi.

V prvi seriji je slovenski as iz Dolenje vasi skočil 141 metrov in si že s prvim skokom priboril lepih osem točk prednosti pred zasledovalci. V finalu so bili skoki vseh nekoliko krajši kot v prvi seriji, razred zase pa je bil ponovno Prevc s 137,5 metra, ki je drugouvrščenega Hayböcka na koncu premagal za kar 18 točk. Avstrijec je v boju za drugo mesto uspel odbiti napad Freunda, ki se je moral zadovoljiti le s tretjim mestom, njegov zaostanek za Prevcem v skupnem seštevku svetovnega pokala pa se je povečal za dodatnih 40 točk. Slovenski šampion ima po 12. zmagi v sezoni v boju za veliki kristalni globus pred Nemcem že ogromnih 599 točk prednosti in mu ga lahko pred zadnjimi sedmimi tekmami iz rok izmakne le še čudež.

Prevc: Za zdaj sem lahko popolnoma miren

»Za zdaj sem lahko popolnoma miren. Za mano je tako dobra tekma kot že dolgo ne. Sem lahko samozavesten in zelo miren. Bolj nemiren si lahko po neuspehih, ko ti ne gre po načrtih, ko ne gre, kot si si zamislil. Ko ti uspe, si zadovoljen in miren," je pred jutrišnjo tekmo za STA dejal Prevc. »Prišel sem na skakalnico, hitro sem se ujel z njo. V zraku je podobna kot Bloudkova v Planici. Visoko si nad hrbtiščem, ki je zelo raztegnjeno. Moraš kar vztrajati ves let, ker ne veš, ali boš pristal pri 125, 130 ali 135 metrih. Moraš čakati do konca, kaj se bo izcimilo,« je ocenil Prevc.

Poleg Prevca so se v Almatyju dobro odrezali tudi ostali Slovenci. Robert Kranjec je bil po prvi seriji 8., v finalu pa je pridobil še tri mesta in končal na 5. mestu, tik za njim pa se je uvrstil Jurij Tepeš. Točke si je z 21. mestom priskakal še Jaka Hvala, v finale pa se ni uspelo uvrstiti Andražu Pograjcu, ki je končal na 41. mestu, in Anžetu Semeniču, ki je bil 48.