Če sklepamo po včerajšnjem popoldanskem treningu v sicer spomladanskih razmerah s temperaturo 17 stopinj Celzija, je slovenski smučarski skakalec Peter Prevc trdno odločen, da si že na dveh tekmah v Almatyju v Kazahstanu tudi teoretično zagotovi veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Velika skakalnica, katere profil zelo spominja na obnovljeno Bloudkovo velikanko v Planici, mu očitno ustreza, čeprav je včeraj na njej opravil šele prve tri skoke v karieri, v katerih je stopnjeval svoje dosežke. Potem ko je imel v prvi seriji s 130,5 metra drugi dosežek (najboljši Avstrijec Michael Hayböck s 134,5 metra), je bil najboljši v drugem skoku za trening s 133,5 metra in v kvalifikacijah že s pravim malim poletom 141 metrov, s katerim je postavil nov rekord skakalnice.

Njegov prvi zasledovalec, Nemec Severin Freund, je pristal pri 122 metrih, a je imel zaradi močnega vetra v hrbet kar 13,9 točke dodatka, slovenski as pa le dve točki. Zmagovalec zadnjih treh tekem na Finskem, Avstrijec Michael Hayböck, ki je izpustil kvalifikacijski skok, upa na nadaljevanje serije prvih mest. Optimizem gradi na tem, da je v Almatyju zmagal leta 2011 na dveh tekmah celinskega pokala. Upa, da bo tudi v Kazahstanu iz spomina priklical najboljše skoke, kot mu je to uspelo že v Lahtiju, kjer je prav tako zmagoval na tekmah druge skakalne lige.

Na današnji tekmi bo nastopilo šest Slovencev. Dobro formo, ki sta jo kazala že na treningu, sta v kvalifikacijah potrdila Jurij Tepeš z drugim mestom – za desetinko točke je zaostal za zmagovalcem, Poljakom Maciejem Kotom – in Robert Kranjec s tretjim mestom. V okrnjeni konkurenci so bili uspešni še Jaka Hvala (21. mesto), Anže Semenič (35.) in Andraž Pograjc (37.), medtem ko je bil Tomaž Naglič med tremi tekmovalci, ki so izpadli. Ker so se na poti v Kazahstan izgubile smuči večine članov japonske reprezentance, včeraj niso skakali Kasai, Sakujama in Točimoto, medtem ko sta Ito in Takeuči skočila z istimi smučmi.