Kranjsko častno razsodišče, ki bo po odmevni prometni nesreči župana Boštjana Trilarja presojalo tudi njegovo ravnanje, je presenetilo z odločitvijo: Ignac Vidmar, ki je postal mestni svetnik, skorajda sočasno pa je posloval tudi z občino, ni kršil kodeksa.

Ignac Vidmar je predsednik KS Primskovo in član Stranke za napredek krajevnih skupnosti. Ko je 25. oktobra lani nenadoma umrl predsednik stranke Jože Lombar, je bilo jasno, da bo postal mestni svetnik prav Vidmar, ki je s tem soglašal. 18. novembra je bil na seji mestnega sveta potrjen za svetnika. A skoraj v istem času je kot podjetnik na kranjskem pokopališču poskrbel za montažo klimatske naprave. V strankah SD in SMC so posumili, da je s tem kršil kodeks ravnanja funkcionarjev, ker je, skoraj sočasno, ko je postal svetnik, posloval z občino. A častno razsodišče je presodilo, da Ignac Vidmar kot član sveta ni kršil kodeksa, ker je posel z občino nastal, preden so ga potrdili za svetnika.

Iz nasprotovanj v tiho podporo

Vidmar je sicer skupaj s svetnico Damjano Piškur član stranke, ki je ostro nasprotovala sedanjemu županu Boštjanu Trilarju in bila v opoziciji tudi po volitvah. Po uradnih podatkih Ajpesa in supervizorja stranko še vedno vodi pokojni Jože Lombar, njen sedež je celo še vedno na njegovem naslovu na Trsteniku. Stranka ima po navedbah svetnice Piškurjeve okoli 50 članov in kmalu naj bi izvedli tudi vse postopke za imenovanje vodstva, ki ga zdaj sploh ni.

Kljub vsemu pa nekatera dejanja omenjenih svetnikov stranke kažejo, da sta postala vsaj tiha podpornika župana. Ob tem velja omeniti, da Trilar v času naročila za klimatsko napravo ni imel koalicije, potreboval pa je glasove v svetu za sprejem proračuna. Kot je Vidmar dejal za Dnevnik, kot svetnik sicer deluje »v Lombarjevem izročilu«, oba s Piškurjevo pa sta potrdila tudi to, da bosta podprla dobre Trilarjeve projekte. Da tako podporo še vedno vzdržujeta, pa dokazuje tudi dejstvo, da sta oba ostala vzdržana pri z večino sprejeti nezaupnici županu po dogodkih ob njegovi nesreči.

Račune pošilja sam sebi

Sporni pa ostajajo tudi računi, ki jih Vidmar kot podjetnik pošilja sam sebi (kot predsedniku) v KS Primskovo. Na občini so nam v zvezi s tem odgovorili, da mora Vidmar sam preprečiti navzkrižje interesov tako, da se izloči iz postopkov, ko gre za njegovo podjetje. A do zdaj tega še ni storil, izdal pa (si) je več računov. Njihova skupna vrednost je lani dosegla skoraj 3000 evrov, skoraj tisočaka je kot podjetnik krajevni skupnosti, ki ji predseduje, zaračunal decembra.

Častno razsodišče sicer vodi Rudi Tavčar, njegova namestnica je Lučka Kajfež Bogataj, v njem pa so še Andraž Jakelj, Peter Robnik in Nebojša Vasič, ki so jih predlagali občani po javnem pozivu. Odlok o kodeksu ravnanja političnih funkcionarjev pa so na predlog župana Boštjana Trilarja in takrat še s podporo njegove prve koalicije sprejeli skoraj točno pred letom dni. Naslednja naloga razsodišča bo tako prav obravnava župana – pobudnika nastanka kodeksa.