Na glavni prometnici proti Kočevju, natančneje na odsekih med Gornjimi Ložinami in Dolenjo vasjo ter med Ortnekom in Žlebičem, že od novega leta vozniki opažajo štiri elektronske prometne znake, ki se aktivirajo le takrat, ko v neposredno bližino ceste zaide divjad. Gre za dva sistema dinamičnih prometnih znakov, ki jih je v okviru evropskega projekta Life DinAlp Bear postavil Inštitut za ekološke raziskave ERICo Velenje. S tem ukrepom naj bi zmanjšali število povozov medvedov in drugih prostoživečih živali ter povečali prometno varnost voznikov.

V tujini sistem deluje

V ERICo Velenje pojasnjujejo, da prometnice zelo negativno vplivajo na številne prostoživeče živali. Medvedi, na primer, ki jih povozijo motorna vozila, sestavljajo znaten del skupne evidentirane smrtnosti teh kosmatincev v Sloveniji. Hkrati pa trki vozil z medvedi in večjo divjadjo pomenijo veliko tveganje za voznike in njihove sopotnike. »Senzorji so postavljeni nekaj deset metrov stran od ceste. Ko žival preseka laserski žarek, ki je pritrjen na stebričkih, sproži signal in elektronski prometni znak 'divjad na cesti' začne utripati. Preden pride žival do ceste in jo prečka, mine kar nekaj časa, tako da imajo ob aktivaciji znaka tudi vozniki dovolj časa, da prilagodijo hitrost in so nasploh previdnejši,« je pojasnil dr. Boštjan Pokorny z velenjskega inštituta za ekološke raziskave. Ker so senzorji na stebričkih postavljeni na določeni višini, ti ne zaznajo živali velikosti zajca, ampak le večje živali, ki so tudi ob morebitnem trku z avtomobilom nevarnejše.

Dinamični prometni znaki so novost na domačih cestah, medtem ko v tujini ta sistem že s pridom izkoriščajo. V Severni Ameriki so na tak način zmanjšali povoz jelenov za več kot polovico, iz Švice pa poročajo celo o 85-odstotnem zmanjšanju trkov z divjadjo. Po besedah dr. Pokornyja bodo v okviru projekta Life DinAlp Bear postavili še en par dinamičnih prometnih znakov na mestu, kjer ima medved stalen prehod čez cesto, potem pa bodo spremljali učinkovitost teh ukrepov.

Nameščajo tudi zvočna odvračala

V obdobju od leta 2005 do 2014 je bilo v Sloveniji povoženih 157 medvedov. Od tega jih je bilo 18 odstotkov povoženih na avtocesti, 37 odstotkov na drugih cestah in 45 odstotkov na železnici. »Na leto se povozi od 15 do 25 medvedov. To so kar velike številke, zato je to problem tako za medvedjo populacijo kot tudi z vidika zaščite premoženja in varnosti ljudi. Imamo pa tudi od 5000 do 8000 kosov povožene srnjadi na leto. To so samo evidentirani povozi, še cel kup živali pa je verjetno odpeljan oziroma ukraden,« je pojasnil vodja oddelka za gozdne živali in lovstvo pri Zavodu za gozdove Slovenije Marko Jonozovič.

V okviru evropskega projekta Life DinAlp bear pa izvajajo tudi drugačne ukrepe za zmanjšanje števila povoženih medvedov. Tako so konec lanskega leta na železniških odsekih Postojna–Prestranek in Rakek–Postojna namestili zvočna odvračala, ki zmanjšujejo prisotnost medvedov na železnici v času prihoda vlaka. Spomladi naj bi zvočna odvračala namestili še na najbolj problematične odseke državne ceste Ljubljana–Kočevje. Plezanje medvedov čez ograjo na primorski avtocesti med Logatcem in viaduktom Ravbarkomanda pa bo v prihodnje preprečevala električna ograja.