Na Letališki cesti v Ljubljani, kjer domujejo prostori Atletske zveze Slovenije, je bil včeraj poseben dan. Najboljši slovenski atleti so z nasmeškom podpisovali pogodbe, ki jim zagotavljajo, da bodo v olimpijski sezoni na svoj račun prejemali sredstva. Več simbolike je bilo ob uradni primopredaji poslov vodje slovenske stroke. Martin Steiner je bil njen šef zadnjih deset let, na tem mestu pa ga je zamenjal Vladimir Kevo. Brežičan ima takšen glas in stas, da le redko kdo dvomi o njegovih besedah. Novi predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar pa je v prvem mesecu na novi funkciji naredil še eno všečno potezo. Primožu Kozmusu, ki se je športno upokojil pred štirimi meseci, je dal vidno funkcijo v slovenski atletiki, saj bo vezni člen med tekmovalci in vodstvom zveze.

Največ denarja bo namenjenega deseterici slovenskih atletov, ki so se po kriterijih uvrstili v vrhunsko selekcijo. Robert Renner, Luka Janežič, Žan Rudolf, Maja Mihalinec, Sabina Veit, Maruša Mišmaš, Tina Šutej, Martina Ratej, Marina Tomič in Snežana Vukmirović bodo kot internacionalna sekcija, v kateri je sedem atletov, 40 odstotkov denarja prejeli v obliki nepogojenih sredstev. Trideset odstotkov zneska bodo prejeli, če bodo tekmovali na državnem prvenstvu in atletskem pokalu, trideset pa, če bodo nastopili na olimpijskih igrah (vrhunska selekcija) in evropskem prvenstvu (internacionalna selekcija). Ob izpolnitvi vseh pogojev bo vsak izmed deseterice prejel vsaj 10.500 evrov.

Martin Steiner je bil odkrit in izvrsten sogovorec

Martin Steiner je bil vodja slovenske stroke v najtrofejnejšem obdobju slovenske atletike, v letih od 2006 do 2016. Svojemu volonterskemu delu je bil povsem predan, z atletiko je živel noč in dan. Za svoje delo ni dobival plačila, čeprav je opozarjal, da slovenska atletika potrebuje profesionalca na tem področju. Steiner je bil nekoč soliden tekač na srednjih progah, kasneje atletski trener, ki je imel večletno avanturo v nogometu, a se je v zrelih letih vrnil h koreninam. Vselej je bil izvrsten sogovorec, ki je odkrito spregovoril o uspehih in težavah. Od njih nikoli ni bežal, jih skrival. Svojemu nasledniku je predal posle z dvignjeno glavo. Ker je zadnja leta večkrat poudaril, da aktivno išče svojega naslednika. Dolgo ga ni našel, zato smo mu prilepili naziv zimzelenega šefa stroke. Steiner odkrito priznava, da je bil ves čas svojega mandata dnevno na zvezi s pisarno AZS. Iz tega je mogoče sklepati, da je bil seznanjen s kadrovskimi spremembami, ki jih sicer ni bilo veliko, a so bile odmevne.

»Ponosen sem, da sem s tako dobrimi športniki prepotoval pol sveta. Na največjih stadionih sem bil prisoten ob številnih slovenskih uvrstitvah v finale na največjih tekmovanjih, doživel kolajne, ki so pomenile mejnike slovenskega športa. In poslušal slovensko himno. Izjemni generaciji slovenskih atletov želim sezono brez poškodb ter najboljšo formo na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru,« je bil čustven Martin Steiner, ki je iz rok Romana Dobnikarja in Vladimirja Keva prejel tudi simbolična darila.

Strokovno in potrpežljivo delo

Čeprav je Vladimir Kevo uveljavljen v slovenski atletiki, saj je bil trenerski tvorec uspehov Primoža Kozmusa, ga v novih čevljih čaka težka naloga. »Ponosni smo lahko, da ima slovenska atletika 14 kandidatov za nastop v Riu, od tega jih ima devet izpolnjene norme. Norme, pri katerih ni več B-kriterijev, kot so bili še pred zadnjimi igrami v Londonu, so izjemno težavne. Jedro slovenske reprezentance sestavljajo atleti, ki bodo lahko poleg Ria tekmovali vsaj še na dvojih olimpijskih igrah, tako da moramo z njimi delati strokovno in potrpežljivo,« pravi Vladimir Kevo. Na naše vprašanje, kakšno pogodbo ima z atletsko zvezo, pa je povedal: »Če želiš narediti nekaj dobrega, potem najprej ne vprašaš za plačilo. Ostajam zaposlen v krški nuklearki, še naprej bom delal v brežiškem atletskem klubu in se po najboljših močeh trudil, da bo komunikacija med trenerji, tekmovalci in stroko potekala odlično.«

Kevo si je sestavil ožje sodelavce uveljavljenih strokovnjakov. Koordinatorji po sklopu disciplin bodo Albert Šoba za sprinte, Svjetlan Vujasin za teke na srednjih progah, Boštjan Fridrih za skoke in Lovro Umek za mete. Nad njimi pa bo neobremenjeno bedel Igor Primc. Sliši in vidi se zelo obetavno.