Izzivalni napis na temeljih nove radovljiške knjižnice »Knjiga me ne briga« bo po napovedih župana Cirila Globočnika kmalu pozabljen. Ker dokončanje gradnje knjižnice sodi med prioritetne občinske naloge, naj bi občina gradnjo kmalu nadaljevala. Letos naj bi dokončali fasado stavbe na novem Vurnikovem trgu in streho stavbe, prihodnje leto pa naj bi uredili še notranjost knjižnice. Gradbena dela naj bi se po županovih napovedih začela v poletnih mesecih.

Ker občina za dokončanje obsežnega projekta ni dobila nepovratnih sredstev, se bo zadolžila, da bo knjižnico lahko dokončala. Za vse potrebno bi potrebovala 2,7 milijonov evrov. »Če bomo na katerem od razpisov vendarle uspešni, pa bomo knjižnico uredili že pred omenjenim rokom,« pravi župan.

Knjižnica je širšega pomena

»Žal nam z ministrstva za kulturo ni uspelo dobiti nikakršnih sredstev. Vendar še vedno upamo, da bomo v prihodnje do nekaj nepovratnih sredstev vendarle prišli. Ni pošteno, da bi občina celotno gradnjo nove knjižnice, ki stane okoli šest milijonov evrov, financirala sama. Knjižnica namreč ne bo služila zgolj našim občanom, pač pa je njen pomen mnogo širši, je še poudaril Globočnik.

Občina Radovljica se je gradnje nove stavbe knjižnice, saj je sedanja potrebna obnove in za vse dejavnosti in publikacije premajhna in zastarela, lotila v javno-zasebnem partnerstvu. A po propadu škofjeloškega SGP Tehnika je gradnja zastala, tako da že več kot dve leti ob glavni cesti skozi Radovljico stojijo samo temelji nove knjižnice. Da se bo gradnja knjižnice tako zavlekla, na občini niso pričakovali, opremo so nabavili že leta 2010.

Vurnikov trg kmalu brez »tujkov«

Bogat nabor dejavnosti za vse generacije sicer v tem času v Radovljici še naprej poteka v stari stavbi knjižnice. Da so pri tem v Knjižnici A. T. Linharta uspešni, med drugim priča tudi razširjenost glasu o njihovem delovanju. Pred nedavnim pa je direktorica knjižnice Radovljica Božena Kolman Finžgar, ki smo jo predstavili tudi v Dnevniku, za delovanje in uspehe na področju spodbujanja branja otroške in mladinske književnosti prejela nagrado za izjemne dosežke slovenske sekcije Združenja za uveljavljanje mladinske književnosti IBBY (International Board on Books for Young People).

Ob nedokončani novi knjižnici pa je končno podobo že dobila nova radovljiška stanovanjska soseska Vurnikov trg. Konec decembra so trije poslovno-stanovanjski objekti dobili uporabno dovoljenje, prihodnji mesec pa naj bi porušili še hišo ob glavni cesti, ki trenutno zastira pogled na nov sodobni kompleks stanovanj in poslovnih prostorov.