Potem ko se je litijski župan Franci Rokavec minulo leto tolažil, da bodo finančno luknjo, ki je nastala predvsem na račun reševanja podjetja v občinski lasti SVC Litija, vendarle pokrili z evropskim denarjem, vse bolj kaže, da je šlo za lažno upanje. Potem ko je upravno sodišče zavrnjeno vlogo za 7,5 evropskega milijona evrov, ki jo je litijska občina oddala na razpis za razvoj regij spomladi 2014, februarja lani poslalo v ponovno odločanje ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, je to litijsko občino vnovič zavrnilo, v še enem upravnem sporu, ki ga je zaradi tega sprožil Rokavec, pa prikimalo ministrstvu. Pritožba na odločitev upravnega sodišča sicer ni mogoča, a Rokavec, še vedno prepričan, da se mu dogaja krivica, napoveduje revizijo postopka.

Spomnimo, da je občina na razpisu kandidirala s projektom Nakup medgeneracijskega središča v novozgrajenem socialnovarstvenem centru, in sicer bi s 7,5 milijona evrov evropskega denarja in lastnim vložkom v višini 2,3 milijona evrov v omenjenem kompleksu odkupila dom starejših občanov in vrtec. S tem bi občina podjetju SVC Litija, ki ga je sama ustanovila za potrebe gradnje objekta, omogočila finančno injekcijo, s katero bi podjetje lahko odplačalo del 10,5 milijona evrov kreditov, ki ga je najelo za gradnjo socialnovarstvenega centra. A so na gospodarskem ministrstvu spregledali Rokavčevo namero odkupovanja dela objekta, ki je z lastništvom podjetja SVC Litija posredno že v občinski lasti, in so litijsko vlogo za evropska sredstva zavrnili. Ker bi šlo za (nedovoljeno) državno pomoč gospodarski družbi SVC Litija in negospodarno naložbo, so odločitev utemeljili na ministrstvu. Upravno sodišče je nato v prvi sodbi presodilo, da je takšno pojasnilo pomanjkljivo in ministrstvu litijsko vlogo naložilo v ponovno presojo, tam pa so jo vnovič zavrnili.

Med drugim so odločitev dodatno utemeljili z dejstvom, da nameravana naložba občine ne bi bila gospodarna niti zato, ker bi Rokavec odkupljeni dom starejših občanov Dom Tisje prvo leto oddajal brezplačno, nadaljnja leta pa po bistveno nižji ceni od tržne, s čimer bi v 21 letih nazaj pridobili zgolj 3,6 milijona evrov vložka, v 15 letih, kolikor je predvidena življenjska doba za tovrstne objekte, pa le 2,4 milijona evrov. Ob vsem tem naložba tudi ne bi prispevala k regionalni rasti in ustvarjanju novih delovnih mest, je še presodilo ministrstvo, ki mu je tokrat dalo prav tudi upravno sodišče. A Rokavec se ne da in trdi, da je sodišče v drugo naredilo kar nekaj postopkovnih napak, do katerih se bo zdaj opredelilo vrhovno sodišče, saj je župan že napovedal zahtevek za revizijo sodbe upravnega sodišča.

Sporna vrnitev Kržišnikove v občinsko upravo

To pa je le ena od domin, ki so se v Litiji vendarle pričele podirati. Kot smo že pisali, so se namreč po letih brezglavega prikimavanja pričeli krhati tudi odnosi v Rokavčevem glasovalnem stroju, in sicer zaradi visokih zaslužkov direktorice SVC Litija in nekdanje direktorice občinske uprave Tatjane Kržišnik, ki je dve leti poleg uradniške direktorske plače prejemala še 1350 evrov bruto dodatka za poslovodenje SVC Litija v času gradnje socialnovarstvenega centra. Rokavec bi se zdaj od te radodarnosti, financirane iz občinskih financ, distanciral in že pripravlja teren, da bi se Kržišnikove iz SVC Litija znebili, a zadeva vseeno ne bo tako enostavna in bi lahko še bolj načela odnose v Rokavčevi litijski pomladi.

V uredništvu smo namreč pridobili dokument, iz katerega je razvidno, da sta Rokavec in Kržišnikova marca 2014, ko je zapustila občinsko upravo in prevzela direktorsko funkcijo v SVC Litija, podpisala dogovor, po katerem se lahko Kržišnikova zdaj nemudoma vrne na občino kot direktorica uprave ali uradnica z zaposlitvijo za nedoločen čas. Takrat še zaveznika sta namreč izkoristila zakon o javnih uslužbencih, ki dovoljuje mirovanje zaposlitvene pogodbe. To je imela Kržišnikova sklenjeno do julija 2017, na občino pa bi se zdaj lahko vrnila ne glede na razlog prekinitve pogodbe v SVC Litija pred potekom petletnega mandata. Kržišnikova je sicer včeraj povedala, da se njeno »rezanje« iz SVC Litija uradno še ni pričelo, morebitne vrnitve na občino pa ni komentirala.