Pod sloganom Smeh je najboljša terapija na svetu! se bo v okviru festivala komičnega gledališča Komigo med 3. marcem in 31. majem zvrstilo sedem dogodkov, pet predstav v treh različnih jezikih in dva koncerta. Dogajanje bo zagnala komedija Staro za novoBorisa Kobala in Tina Vodopivca. »Vsaj v našem prostoru ne obstaja možnost nakupa abonmaja, ki bi ponujal predstave v treh jezikih – slovenščini, italijanščini in furlanščini,« originalno plat festivala izpostavlja Igor Komel, direktor Kulturnega doma Gorica, ki bo prizorišče celotnega programa.

Publika z obeh strani meje

Osrednji namen festivala je medsebojno spoznavanje slovenske, italijanske in furlanske gledališke stvarnosti v obmejnem pasu. Komel namreč poudarja: »Ne moreš biti prijatelj z nekom, če se ne spoznata. Prav gledališka umetnost in kultura sta tu bistvena elementa, saj je gledališka dejavnost močna in živa v okviru slovenske manjšine v Italiji in italijanske manjšine v Sloveniji ter med furlansko skupnostjo.« Povezovalno nalogo Komigo očitno uspešno opravlja, saj se je tako med Slovenci kot Italijani v tem prostoru že dodobra ukoreninil. Da ima zvesto publiko, priča okrog 200 abonentov, ki ne prihajajo le z goriškega območja obeh strani meja, marveč tudi tržaškega območja in celo Benečije. »Pravzaprav je publika tista, ki nas sili, da nadaljujemo projekt, nastal leta 2004, in ga postopoma razvijamo,« je ponosen sogovornik.

Komično in razmišljujoče

Rdeča nit festivala je komičnost, saj »ima komično gledališče to posebno moč, da je neposredno komunikativno ne glede na jezik, ki ga uporablja«. Obenem so v program, ki je letos nastal v sodelovanju s projektom Bunker 15-18 in 18. glasbenim festivalom Across the border, vselej vključene tudi bolj razmišljujoče in aktualne vsebine. Ob stoletnici prve svetovne vojne bosta spored tokrat zavzeli predstavi s tematiko velike vojne: v slovenskem jeziku bo izveden Ikarus v produkciji Little Rooster Productions iz Krškega, predstava Demoghela tržaškega Studia Giallo pa bo uprizorjena v italijanščini.

Pri izbiri izvajalcev je seveda najpomembnejše vodilo večjezičnost. V predstavi Derby Komigo – Furlanija vs Trst, ki v izvedbi Sdrindula in Dina Bronzija prinaša poklon tržaškemu komiku Lucianu Bronziju, se bo italijanščini pridružila furlanščina. Slovenščina pa bo odzvanjala še v Čisti norišnici Špas teatra, ki bo konec maja sklenil festival. Dodana vrednost letošnjega programa sta koncerta kantavtorjev Rudija Bučarja in Vlada Kreslina.