Na ministrstvu za finance želijo z novim zakonom o trošarinah izenačiti tobačne izdelke z njihovimi nadomestki – v prvi vrsti to pomeni z elektronsko cigareto. Ta se bo ob morebitni uvedbi trošarin tako podražila, da se bo njena uporaba verjetno precej zmanjšala. Na finančnem ministrstvu pa ob vsem tem pojasnjujejo, da trošarin ne uvajajo zaradi finančnega učinka, marveč zaradi »stališča zdravstvene stroke, ki ugotavlja, da so e-cigarete prav toliko škodljive zdravju kot konvencionalne cigarete, po mnenju nekaterih celo bolj.«

Stroke na ministrstvih niso našli

Na naše vprašanje, kdo od strokovnjakov to konkretno trdi in na katere znanstvene raziskave se opirajo pri tovrstnih trditvah, so se zavili v molk in nas napotili na ministrstvo za zdravje. Toda strokovnjaka, ki bi trdil kaj takega, po enem tednu premisleka niso našli niti na ministrstvu za zdravje. Odgovorili so le, da pri obravnavi e-cigaret upoštevajo »tobačno direktivo, stališča stroke in Svetovno zdravstveno organizacijo«. In nam posredovali povezavo na spletno stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Toda tudi na spletni strani javnozdravstvenega inštituta, ki glede e-cigaret deluje kot podaljšana roka Svetovne zdravstvene organizacije, nismo zasledili ničesar o trditvah finančnega ministrstva, da so e-cigarete prav toliko ali še bolj škodljive zdravju kot konvencionalne cigarete.

Na inštitutu za javno zdravje razlagajo, da učinki dolgotrajnega vdihavanja vlažilcev in različnih arom – ti so poleg nikotina med glavnimi sestavinami tekočine za e-cigarete in aerosola (vdihane pare) – na zdravje niso znani. Znano je le, dodajajo, da vlažilci pri kratkotrajni uporabi lahko dražijo oči in dihala, predvsem pri občutljivih posameznikih ali tistih z boleznimi dihal. Nadalje pojasnjujejo, da so v tekočini in aerosolu e-cigaret našli tudi rakotvorne in strupene snovi in da je njihova vsebnost v različnih e-cigaretah različna. »V primerjavi s tobačnim dimom je koncentracija teh snovi v aerosolu e-cigaret sicer nižja,« celo navajajo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Raven tveganja je manjša pri e-cigaretah

Da večina dosedanjih raziskav potrjuje manjšo vsebnost strupenih snovi v aerosolu e-cigaret kot v tobačnem dimu, je v intervjuju za naš časopis pred časom potrdila tudi vodja strokovne skupine za tobak pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje dr. Helena Koprivnikar. »To pomeni,« je dodala, »da je tudi raven tveganja za zdravje pri e-cigaretah nižja.«

Lansko leto je sicer britansko ministrstvo za zdravje objavilo raziskavo, v kateri je ugotovilo, da so e-cigarete približno 95 odstotkov manj škodljive od kajenja tobaka. Na to smo ministrstvo za finance, ki ga vodi Dušan Mramor, tudi opozorili, a njihova »dejstva« o škodljivosti e-cigaret se niso spremenila in torej enako visoke trošarine zaenkrat še ostajajo v predlogu.