Prof. dr. Janez Bogataj, etnolog

Ob strnitvi vtisov obiska v Železnikih sta španska izvidnika povedala, da »Železniki očitno niso turistični kraj in se tam ne dogaja prav veliko«. Seveda sta poudarila, da sta to vedela že pred odhodom in »tega v tem kraju tudi nista iskala«. Ne vem sicer, kaj Špancem pomeni turistični kraj, a tudi med mojim bivanjem v Španiji, na primer v Kantabriji, smo si ogledovali kraje, ki niso bili nič kaj turistični, a so s svojimi zanimivimi vsebinami in ponudbo močno pritegnili naše zanimanje. Zelo sem slabe volje, kadar slišim znamenite besede, češ da se nekje nič ali ne prav veliko dogaja (!). Prav vsak kraj na tej naši ljubi zemeljski obli nam ponuja številne različnosti, posebnosti, bogastva. V Železnikih so to prav gotovo plavž, muzejska zbirka in še kaj. Vso pohvalo zaslužita uslužbenki muzejske zbirke, ki sta izvidnikoma pokazali način klekljanja čipk. Morda se bo kateri od bralcev začudil, da izpostavljam to podrobnost. A številne naše muzejske zbirke, torej ne muzeji, še vedno dokaj statično predstavljajo lokalno in regionalno kulturno dediščino. Če ima izdelovanje slovenskih klekljanih čipk eno svojih »veleposlaništev« tudi v Železnikih, je popolnoma jasno, da je še tako dober prikaz te dediščine in vitalne sodobne ustvarjalnosti premalo, če jo hočemo približati turistom, zlasti tistim, ki prihajajo od drugod. Zato so taki spontani prikazi izdelovanja »v živo« veliko več od še tako dobrih vitrin ali razstavnih panojev. Nasploh sem bil z obiskom naših izvidnikov v Železnikih in tudi Dražgošah ter Sorici nadvse zadovoljen. Razveselil sem se denimo drobne pozornosti na vratih turističnega društva ali Groharjeve zbirke, ki so bila sicer zaklenjena, a so za obiskovalce navedli telefonski številki in se nanju tudi odzvali. Kako malo je potrebno, da se zadeve uredijo in gostov v naših krajih ne pustimo brez odgovorov pred zaprtimi vrati. Pohvaliti velja tudi gostinsko ponudbo, čeprav niti z eno jedjo niso izvidnikoma predstavili nečesa zares značilnega za Selško dolino. Vse tako kaže, da čaka naše gostince še veliko dela na tem področju. Od njokov bo treba prehoditi še nekaj poti do značilne, tudi hišne in lokalne kulinarične razpoznavnosti. Morda bi že krajši skok v sosednjo Avstrijo odstrl pogled, kako uspešno ponujajo v zimskem času (seveda tudi poleti) lokalne in regionalne jedi, vrsto tudi na smučiščih.

Marjana Grčman, urednica TV-oddaje Na lepše, TV Slovenija

Ne strinjam se z vtisom tujih izvidnikov – Železniki so turistični kraj. Zadovoljiv vtis uslužbenk v TIC, ki je bil (presenetljivo) celo odprt v času njunega obiska. Pozitivna izkušnja muzeja, nastanitve in lokalne kulinarike. Priložnosti za naprej vidim v bolj izdelanih tematskih filmskih poteh v Sorici, kjer so bili posneti številni slovenski filmi (Cvetje v jeseni, Pastirci, Ljubezen nam je vsem v pogubo, Lucija). Selška dolina je polna zgodb, na račun katerih se lahko človek zamoti ves dan. Žal mi je edino, da nista okusila skrivnostnih rovov in bunkerjev Rupnikove linije na Ratitovcu. Selška dolina – destinacija za vse letne čase.

Vito Avguštin, Dnevnik

Želje in pričakovanja turistov se načeloma precej razlikujejo – nekateri se želijo med dopustom vsak dan sproti zabavati, drugi potrebujejo zgolj mir in kotiček, kjer bodo lahko v tišini brali knjigo. Nekateri so najbolj zadovoljni, če lahko ves dan ležijo in dremajo na plaži, drugi ne morejo preživeti dneva brez vsaj dveh ur teka, vožnje s kolesom ali plavanja. Zato ni turistični kraj vedno le prostor, kjer vse vrvi, ki je bleščav in bučen. V severni Italiji je vasica, v katero se ne da pripeljati z avtomobilom, kjer ni signala za mobilne telefone, kjer nimajo nobenega muzeja, disko kluba ali imenitne restavracije, pa je vseeno vse zasedeno za slabo leto dni vnaprej. Turistični kraj je pač enostavno kraj, kjer se gostje, ki pridejo od daleč ali manj daleč, dobro počutijo. Tudi Železniki so kraj z okolico, ki je pisan na kožo mnogim izletnikom ali dopustnikom in v katerem bi se kar nekaj gostov dobro počutilo. Zato naj v Železnikih kar ostanejo takšni, kot so: prijazni, gostoljubni, z izvrstno kulinariko, ki jo znajo tudi ponuditi…, ampak dobro bi bilo, če bi to tudi povedali vsem tistim, ki bi jih sicer prišli obiskat, če bi vedeli, kako je pri njih in kaj jih čaka.