Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca bo na bližajočem se ekipnem svetovnem prvenstvu, ki bo od 28. februarja do 6. marca v Kuala Lumpurju, tekmovala brez najboljšega igralca. Izvršni odbor Namiznoteniške zveze Slovenije je namreč sprejel sklep, da Bojan Tokić, kot so zapisali, »zaradi svojega obnašanja in početja ne more biti član delegacije in član reprezentance na ekipnem SP v Maleziji«.

Nesklepčni izredni seji je sledila korespondenčna

Pestro dogajanje so zanetila elektronska sporočila med Bojanom Tokićem in Namiznoteniško zvezo Slovenije. Najboljši slovenski igralec je 11. februarja na uradni naslov NTZS poslal sporočila, ki jih hranimo v uredništvu, na katera se je odzval predsednik Marjan Hribar. Nemudoma je sklical izredno sejo izvršnega odbora, na kateri je bilo 16. februarja prisotnih sedem članov (Marjan Hribar, Robert Smodiš, Matija Krnc, Janez Prezelj, Darijan Vizjak, Borut Veren in Janez Zore) od štirinajstih.

Izredna seja je bila nesklepčna, izvršni odbor pa ni omahoval. Reagirali so na besede Tokića, ki je med drugim Hribarju očital, da je »Janšev pizdunček«, zapisal je tudi, da bo predsednika »nokavtiral, če ne bo povrnil stroškov letalskih kart za Doho in Kuvajt«. Predsednik je nemudoma sklical korespondenčno sejo izvršnega odbora, ki je potekala od 17. do 18. februarja z glasovanjem po pošti. Člani izvršnega odbora so soglasno odločili, da bodo sprožili disciplinski postopek zoper Bojana Tokića na disciplinskem razsodišču NTZS, ki ga vodi Borut Maraž. Z devetimi glasovi za, dvema proti in enim vzdržanim pa so sprejeli sklep, da Bojan Tokić ne more biti član slovenske reprezentance.

Marjan Hribar: »Dobra stran je, da se je Tokić opravičil.«

»Ker sem bil grdo osebno napaden, se vzdržujem vsakršnega komentarja. Tokićeve besede niso bile z ničimer izzvane. Ob brutalnem napadu in grožnjah s fizičnim obračunavanjem smo vsi ostali brez besed. Izredno sejo je na mojo željo vodil podpredsednik Robert Smodiš, medtem ko sem sam v razpravi predvsem odgovarjal na vprašanja,« nam je včeraj pojasnil predsednik NTZS Marjan Hribar. »Dobra stran vsega je, da se je Bojan Tokić v petek, torej dober teden po dejanju, v elektronskem pismu opravičil. Sedaj je zadeva v rokah disciplinskega razsodišča,« je dodal Hribar.

Hribar opozarja, da je izvršni odbor sprejel odločitev in izrazil svoje mnenje, medtem ko Tokića ni izključil iz reprezentance. Zakaj torej ne bo odpotoval v Kuala Lumpur? »Ker ga je iz reprezentance izločil selektor Jože Urh, ki je vpoklical rezervo. Kot je Katanec nekoč izločil Zahovića. Saj se ve, kako to gre,« sklene Hribar.

Jože Urh se je včeraj vrnil v Slovenijo iz Dohe, kjer je uspešno vodil Darka Jorgiča, zmagovalca MP Katarja v mladinski konkurenci. »Naj najprej povem, da me je strokovni svet NTZS prosil, da do konca sezone prevzamem skrb za člansko reprezentanco in opravljam funkcijo vršilca dolžnosti. Sam imam namreč znotraj zveze druge zadolžitve,« je uvodoma odgovoril Urh. Nadaljeval je: »Vse skupaj se je dogajalo v času, ko sem bil v Katarju. Lahko povem, da sem se vzdržal glasovanja glede nastopanja Tokića v Kuala Lumpurju, saj nisem želel biti v konfliktu interesov. Sem pa pri določitvi reprezentance upošteval mnenje izvršnega odbora.«

Bojan Tokić: »Bil sem naiven!«

Bojan Tokić v nemški ligi dokazuje, da je izvrstno pripravljen. Na zadnji tekmi v najmočnejši nemški ligi je dobil oba posamična dvoboja in bil ključni igralec pri tem, da je njegov Saarbrücken s 3:2 ugnal Grenzau. Tokić je s 3:1 premagal Japonca Masakija Jošido, v odločilnem dvoboju pa s 3:0 Kitajca Lianga Qiuja. Po dvoboju je pripotoval v Slovenijo. Njegov glas je bil včeraj povsem potolčen. »Pri vsej zgodbi me moti le dejstvo, da nisem imel pravice za zagovor, da bi izvršnemu odboru lahko predstavil svojo plat zgodbe. Še največji kriminalci imajo možnost obrambe, jaz pa je nisem imel,« je prepričan Tokić.

»Bil sem res naiven. Nikoli si ne bi privoščil česa takšnega, če bi vedel, da gre za uradno zadevo! Vse skupaj sem le napisal prijatelju Danetu Šarlahu (sekretar NTZS, op. p.) in bil prepričan, da bo elektronska sporočila izbrisal. Očitno pa je Šarlah čutil drugačno potrebo. Nobena skrivnost ni, da je med menoj in zvezo že nekaj časa napeto ozračje. V afektu sem napisal grde besede, za katere sem se opravičil in dejanje obžalujem.«

Namiznoteniška zveza Slovenije se bo v prihodnjih tednih ukvarjala še z najmanj enim povečanim obsegom dela. Nekdanji reprezentant Saš Lasan je namreč na delovno sodišče vložil tožbo zoper NZTS. »Tri mesece sem opravljal funkcijo članskega selektorja brez pogodbe in pomočnika trenerja v namiznoteniškem centru. Ker ni bilo komunikacije, za katero sem si prizadeval, sem se na podlagi decembrskih sklepov izvršnega odbora odločil za tožbo,« je pojasnil Saš Lasan.