Vseeno pa bi bilo treba plezati prek postelje, če bi želela priti na drugo stran. Če bi bila postelja ob drugi steni, bi bila omejena z velikostjo postelje in tudi mizar ni vedel povedati, na kateri strani naj bi bila. Kako obložiti stene? Mizar je predlagal les, kar pa mi ni všeč. In tudi za talne obloge se ne znam odločiti, omenim naj le, da je prostor v pritličju stanovanjske hiše, kjer je bolj hladno. Lani spomladi sem adaptirala kuhinjo, pri čemer sem uporabila vinilne plošče za tla in z njimi sem zelo zadovoljna. Prosim vas tudi za mnenje glede barv, saj želim spalnico narediti toplo in prijetno. Za koristen nasvet vam bom zelo hvaležna. Erika

Odgovor:

Umeščanje postelje v vašo spalnico res ni preprosto, še zlasti če želite imeti posteljo standardnih mer. Žal nam niste zaupali, kako veliko posteljo potrebujete. Standardna zakonska postelja je široka 160 in dolga 200 centimetrov. Kakor koli obračate tako veliko ležišče po prostoru, naletite na ovire. Dvojno ležišče (160 x 200 cm) lahko umestite le, če ga potisnete v kot in dostopate samo ob dveh stranicah. Tudi ob zamenjavi radiatorja bi ostalo za obojestransko dostopanje do ležišča premalo prostora.

Če se posteljo umesti nasproti okna, ostane zgolj 35 centimetrov, kar je premalo za komunikacijo v prostoru. Za postavitev postelje, kakršna je na izbrani sliki, sem zato narisala posteljo manjše širine (120 cm), umeščeno na sredini stene. Predlagam vam, da steno za posteljo prelepite s stenskimi tapetami. Danes je izbira stenskih tapet v prodajalnah velika in lahko so vzorčaste, v svetlih pastelnih in turkizno rjavih barvah. Vendar pa naj bo vzorčasta samo ena od štirih sten.

Tlak naj bo svetel jesenov parket in tudi posteljno ogrodje ima lahko videz masivnega jesena. V enaki vrsti lesa sta lahko tudi visoka garderobna omara in nizek predalnik, na katerega položite stoječo svetilko s senčnikom turkizne barve. Niz dekorativnih zaves je lahko v osnovnih belih in turkizni barvi, enako kot senčnik. Upam, da vam bo moj predlog v pomoč pri izbiri ležišča in ureditvi spalnice.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.