Danes okoli pol dveh zjutraj so bili celjski policisti in poklicni gasilci obveščeni, da je izbruhnil požar v starejši večstanovanjski hiši v Zagajškovi ulici v celjskem naselju Nova vas. Zagorelo je v pritličnem stanovanju, ogenj pa se je zelo hitro razširil na lesene stopnice, ki so vodile še do mansardnega stanovanja nadstropje višje, v katerem je v tem času najbrž spala nič hudega sluteča 69-letna Celjanka Marija Geoheli, domačim bolj poznana kot Minka.

»V času požara je bilo v hiši sedem ljudi,« je povedala Milena Trbulin, tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje. A ogenj je bil usoden le za omenjeno 69-letno stanovalko, ki je sama živela v mansardi, medtem ko se je preostalim pred ognjenimi zublji uspelo pravočasno umakniti iz hiše. Celjanka, ki se je najverjetneje zadušila zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida, je v stanovanju v mansardi po smrti moža pred poldrugim letom živela sama in se je v njem tudi najraje zadrževala. Tako so vsaj pripovedovali pretreseni sosedje in znanci, ki so jo občasno videvali, ko se je odpravila do trgovine in nazaj. »Zdaj se je držala bolj zase, včasih pa je rada hodila tudi na izlete. Včasih sva poklepetali kar skozi okno, ko sem šla mimo,« nam je pripovedovala ena njenih prijateljic, ki se je danes dopoldne s psom večkrat sprehodila mimo hiše, v kateri se je zgodila tragedija, in opazovala kriminaliste, ki so bili zatopljeni v svoje delo.

Rešila jih je moževa bolezen

Preiskava se je zavlekla in do popoldneva še ni bila končana. »Za zdaj lahko povem le, da je ogenj izbruhnil v pritličnem delu hiše, vzrok pa še ni znan. So pa za zdaj kriminalisti izključili napako na električni napeljavi,« je še povedala Trbulinova. Direktor celjskih gasilcev Janko Požežnik pa je opozoril še, da je bila intervencija zelo zahtevna in nevarna: »Zahtevna, ker je bilo v hiši veliko ljudi in nismo vedeli, ali je v njej še kdo. Celo dejali so nam, da ni nikogar več, vseeno smo vse pregledali in v mansardi žal našli pokojno. Nevarne pa so bile plinske jeklenke. Kar osem smo jih prinesli iz hiše. K sreči pravočasno, saj bi sicer lahko eksplodirale,« je končal Požežnik.

Marijina smrt je pretresla svojce. »Najsrečnejša je bila, če je lahko sama in v miru gledala televizijo ter brala časopise. Pred televizijo je preživela res veliko časa, a je zato tudi veliko vedela,« je povedala snaha Nataša. Da jim je zelo žal za to, kar se je zgodilo, pa je dejala tudi Perezanda Koprivšek, soseda, ki je živela v pritličnem stanovanju in imela to noč v varstvu še tri svoje vnuke. Dejala je, da je njih pred smrtjo rešila naprava za dovajanje kisika, na katero je ves čas priključen njen hudo bolni mož, ki je nenadoma začela glasno piskati. »Najprej sem pomislila, da je z možem nekaj hudo narobe. Pa usta sem imela nenadoma polna dima. Le svoji prisebnosti se lahko zahvalim, da nam je uspelo priti iz hiše,« je nočno dogajanje strnila Koprivškova.