V športu zgodbe, ko avtsajder doseže odmeven rezultat, vedno pritegnejo dodatno pozornost. Množica se zna z junaki, ki premagajo favorizirane nasprotnike, hitro poistovetiti, zato jim podpora okolja in športnih ljubiteljev nemalokrat v trenutku naraste. Nič kaj drugače ni bilo v košarkarskem pokalu Spar, kjer je Lastovka iz Domžal presenetila vse, ko je v četrtfinalu proti Hopsom iz Polzele nadoknadila 14 točk zaostanka s prve tekme, nato pa v petek v polfinalu na kolena spravila še Zlatorog, ki je pred tem izločil Olimpijo.

Zgodba kluba, ki se prvič v zgodovini bori v prvoligaški konkurenci, je kar kričala po pravljičnem zaključku, kar so si želeli tudi prisotni v dvorani Tivoli, ki so povečini pesti stiskali za rumeno-črne, a je bila razlika v kakovosti obeh moštev enostavno prevelika. Krka sicer ni prikazala blesteče igre, a tudi to je bilo več kot dovolj za nasprotnika, pri katerem ima pet igralcev redne službe in jim košarka bolj kot kar koli drugega predstavlja zabavo. Novomeščani so vse dvome o zmagovalcu rešili že sredi druge četrtine in se na koncu veselili tretje zaporedne pokalne lovorike.

Vnaprej obsojeni spopad mačke z mišjo je v legendarno dvorano pod Rožnikom privabil okoli 1100 gledalcev, med katerimi ni manjkalo znanih košarkarskih imen. Novopečeni športni direktor Košarkarske zveze Slovenije Matjaž Smodiš je na obračun prišel v družbi sina in se med tekmo vidno dolgočasil. Nič čudnega, saj je v svoji bogati športni karieri kar trikrat stal na vrhu evropske klubske košarke in bil tako vajen igre na najvišji kakovostni ravni. Tudi Tivoli je svoj čas gostil evropske tekme, o katerih se je govorilo po celotni stari celini, a je to danes le še bled spomin.

Kljub podrejenemu položaju na parketu je na tribunah prevladovalo navijanje skupine iz Domžal, med katerimi je s klubskim šalom okoli vratu nekajkrat poskočil tudi direktor Lastovke Matej Burger Burca. Košarkarji v rumeno-črnih dresih so korak s Krko lahko držali le v prvi polovici prve četrtini, nato pa so spremljali le še enosmerni promet proti svojemu košu. Kar osem minut so igralci trenerja Andreja Žaklja v tretji četrtini potrebovali, da so se premaknili s 17 doseženih točk iz prvega polčasa, zato je bilo do konca tekme glavno vprašanje le še, ali bo kakšen izmed Krkinih posameznikov sam presegel izkupiček nasprotnika. To se naposled tudi zaradi rotiranja stratega Novomeščanov Vladimirja Anzulovića, ki je priložnost za igro ponudil vsem igralcem, in v zaključku bolj ohlapne obrambne igre sedemkratnih slovenskih državnih prvakov ni zgodilo.

»Najprej bi rad čestital nasprotniku za fenomenalen rezultat. Vedeli smo, da smo v vlogi velikega favorita. Kljub temu pri svojih igralcih nisem čutil nikakršnega podcenjevanja do Lastovke. Tako je tudi prav, saj ne vem, za kakšne športnike bi šlo, če bi v finalu pokalnega tekmovanja rabili posebne metode motivacije. Z odnosom fantov sem od prevzema prvega moštva izredno zadovoljen. Sedaj bo najpomembnejše, da bomo ostali skromni,« je povedal trener Krke Vladimir Anzulović. Čeprav so takšen razplet pričakovali, je bilo v taboru Lastovke vseeno čutiti nekaj razočaranja. »Štiri tekme v šestih dneh so za moje igralce preveč. Videlo se je, da so utrujeni. Morda so tudi zato v obračun krenili premehko. Poleg tega smo imeli preveč spoštovanja do nasprotnika. Seveda sem z dosežkom več kot zadovoljen, a me osebno vsak poraz boli. Konec koncev je pomemben tudi način, na katerega izgubiš,« je potožil trener Lastovke Andrej Žakelj.