Na ljubljanskem sodišču se nadaljuje sojenje 50-letnemu Fajku Kaltaku in njegovemu 19-letnemu sinu Arminu, leto starejšemu Benjaminu Mesiću, 23-letnemu Milošu Trivkoviću in 18-letnemu Vedranu V. zaradi unovčevanja ponarejenega denarja. Tožilstvo je sicer spisalo obtožbo proti desetim osebam, a jih je polovica krivdo priznala že na predobravnavnem naroku. Preostali pravijo, da so nedolžni. »Takrat sem delal po 350 ur na mesec in nisem imel časa za kazniva dejanja,« je na primer izjavil Fajko Kaltak, o drugih podrobnostih pa ni hotel govoriti niti ne odgovarjati na vprašanja.

A tožilstvo trdi, da sta skupaj s sinom od glavnega organizatorja združbe Roka Štusa prevzela in unovčila najmanj 300 ponarejenih petdesetakov. Ker so zagovore končali, zaslišali pa so tudi že kar nekaj prič, se zdaj ukvarjajo še s preostalimi dokazi tožilstva in obrambe. Zadnjo glavno obravnavo so pretežno namenili poslušanju prisluhov, ki so jih zbrali kriminalisti, ko druščina še ni vedela, da so ji na sledi.

Frizerji

Kot smo že pisali, so bankovce po 50 evrov izdelovali v improvizirani tiskarni v Krškem od leta 2012 do začetka lanskega leta. Marko Agrež, Jan Veršec in Vedran V. naj bi jih natiskali najmanj 432. Agrež naj bi jih izročil Štusu, ta pa večino Kaltakovima, nekaj pa tudi Kaji Ostrš, Trivkoviću, Mesiću in Elvisu Jusiću, da so jih spravili v obtok. Unovčevali so jih v gostinskih lokalih, prodajalnah s sadjem in zelenjavo, cvetličarnah, pekarnah, trafikah, pri taksistih in podobno. Policija je prestregla njihove telefonske klice, ko so se v šifrah pogovarjali o izdelavi denarja in težavah pri tiskanju. Beseda majica je pomenila tisoč evrov, in ko je na primer Fajko Kaltak naročil pet majic, je jasno, da je to pomenilo pet tisočakov, trdi tožilstvo. Imitacijo holograma, na primer, so poimenovali nalepka. Tiskanja so se sicer lotili z navadnim, domačim brizgalnim tiskalnikom. Začetki so bili nerodni, a so se postopoma učili in tehniko izpopolnjevali. Ko so forenziki pregledovali zasežene bankovce, so ugotovili, da so jih malo pred aretacijami začeli mazati z neko novo snovjo. V telefonskih pogovorih so omenjali, da delajo frizuro. Preiskovalci sprva niso vedeli, za kaj gre, nato pa ugotovili, da so bankovci premazani z gelom, najverjetneje tistim za lase. Tako so poskušali pretentati pisalo za testiranje ponaredkov.

Dva po tri leta

Ker je bil v času kaznivih dejanj še mladoleten, so Vedrana V. zaslišali za zaprtimi vrati. Trivković se je zagovarjal, da ni naredil nič kaznivega. Mlajši Kaltak mu je sicer zaradi neke stave dal 150 evrov. Morda so to tisti bankovci, ki so mu jih forenziki zasegli, češ da niso pravi, je povedal. Mesić je zanikal, da bi s sleparskim denarjem plačal zapitek. Plačnik naj bi bil Armin Kaltak, saj sta bila v lokalu skupaj. Armin se je v preiskavi zagovarjal, da ga je Štus izsiljeval in mu vsiljeval ponarejeni denar. Oče s tem nima nič, je zagotovil. Štusu, Agrežu, Veršcu, Jusiću in Ostrševi, ki so vse skupaj takoj priznali, pa so že izrekli sodbo. Prva dva sta dobila po tri leta zapora, Veršec leto in deset mesecev dela v splošno korist, Jusić sedem mesecev zapora, Ostrševa pa pogojno kazen enega leta zapora s triletno preizkusno dobo.