Trebanjski REM, specializiran za bivalne kontejnerje, mobilne hiške in modularne enote, je lani skupne prihodke v primerjavi z letom 2014 povečal za dobrih šestdeset odstotkov in si tako zagotovil dobro osnovo za kratkoročni razvoj. Več kot 140 redno zaposlenih sodelavcev in skoraj 100 agencijskih delavcev je namreč ustvarilo 29 milijonov evrov prihodkov. K temu je v veliki meri prispeval njihov hiter odziv na potrebe, ki so jih predvsem v zahodni Evropi izzvale migracije, saj so v Nemčiji postavili več azilnih domov, naročila zanje imajo tudi letos.

Pred nekaj dnevi so s trebanjsko občino podpisali pogodbo o nakupu 23.000 kvadratnih metrov zemljišča v industrijski coni Trebnje, kjer sicer že imajo manjši proizvodni obrat. Prihodnje leto bodo tam začeli graditi dodatnih osem tisoč kvadratnih metrov proizvodnih zmogljivosti, s čimer bodo predvsem zadostili potrebam po prostoru, kjer bi lahko izdelovali volumensko zahtevnejše montažne enote. Naložba jih bo stala pet milijonov evrov.

Nujno večanje proizvodnih zmogljivosti

Lani so ob proizvodno-upravni stavbi v obrtni coni dokupili še dodatni proizvodni obrat. Vanj bodo skupaj z opremo vložili dva milijona evrov. »V proizvodnjo bomo vpeljali tudi tehnologijo antikorozijske zaščite. Ko bomo najpozneje v dveh letih poslopje v industrijski coni končali, bomo proizvodnjo lahko dodatno optimizirali. Zelo pomembno za nas je namreč, da transport posameznih sestavnih delov ni predrag in logistično prezahteven,« poudarja Igor Kastelic, ki gazelo vodi zadnjih 12 let.

Investicije bodo izpeljali večinoma z lastnim denarjem in deloma s kratkoročnimi bančnimi krediti, pri nakupu tehnološke opreme pa se bodo obrnili na Slovenski podjetniški sklad, ki zagotavlja subvencije. »Zadolženi skorajda nismo. Naš lastnik še vedno vlaga večino dobička v razvoj. Zadnji dve leti smo zaradi dobrega poslovanja izplačali 13. in polovico 14. plače. Tako lahko vsaj na neki način skušamo zadržati dober kader, kar je pri enormni obdavčitvi plač izjemno težko.«

Zadnji dve leti dajejo dodaten poudarek razvoju in letos bodo pri Agenciji za raziskave in razvoj prijavili svojo razvojno skupino, ki bo z izboljšavami na področju nizkoenergetske gradnje odgovorila na zahteve evropske zakonodaje in potrebe trga, saj naj bi bili do leta 2020 javni objekti skoraj ničenergijski. Z izboljšavami in rešitvami, ki bodo plod njihovega razvoja, želijo postaviti tudi trdne razvojne temelje za prihodnja leta.

Še več lesa

Že aprila bodo na sejmu Bauma v Münchnu predstavili izboljšave, s katerimi med drugimi nagovarjajo projektante, ki bodo lahko rešitve za nizkoenergijsko gradnjo vključevali v svoje projekte. »Vendar pa ostajamo na področju prefabricirane modularne gradnje, kar pomeni, da postavimo vso potrebno inštalacijo, kar nam omogoča, da je z montažo na kraju postavitve čim manj dela. V module bomo vključevali čim več lesa. Upam, da bo predvsem slovenski. A pred nami je še nekaj let razvoja, saj moramo rešiti nekaj tehnoloških izzivov, kot so spoji in statičnost,« pojasnjuje Kastelic.

Že dosedanje izkušnje z gradnjami šol in vrtcev jim kažejo, da so lahko konkurenčni, svoje prednosti pa vidijo v kratkem izvedbenem času in jasnem investicijskem načrtu. »Pogodbo za šestoddelčni vrtec v Komendi, na primer, smo podpisali avgusta, po dobrih dveh mesecih in pol je bil zgrajen, otroci pa v njem 1. decembra. Ko podpišemo pogodbo, je končni strošek kupcu znan in ob predaji ključev ne odstopa, torej nimamo nepredvidenih dodatnih stroškov, kot se to nenehno pojavlja pri gradnji infrastrukture, kjer je investitorica država,« je podal primerjavo Kastelic.

Nočejo biti več odvisni

Lani je REM opravil 800 različnih projektov, med drugim gradnjo šol v Zürichu in Münchnu, kar je pomenilo petino prihodkov, kar 40 odstotkov so jih ustvarili z gradnjo azilnih domov predvsem v Nemčiji. Sicer pa v povprečju tretjino prihodkov ustvarijo s trženjem najemniških kontejnerjev za različne prireditve, tretjino z gradnjo za javni sektor in preostalo za gospodarske družbe. Če jim projekt omogoča, prostore opremijo z opremo slovenskih proizvajalcev.

Okoli 95 odstotkov prihodkov ustvarijo na tujem, le okoli poldrugi milijon evrov v Sloveniji. Njihov največji partner je še vedno Trimo z okoli 35-odstotnim deležem. Sicer pa so njihovi glavni trgi, kjer prodajajo prek posrednikov, Madžarska, Avstrija, Nemčija, nekaj projektov vsako leto izpeljejo tudi v skandinavskih državah, delajo tudi s posrednikom v ZDA. Trenutne razmere v svetu jim gredo na roko, saj so zaradi nižjih cen nafte in železa tudi materiali, ki jih uporabljajo, cenejši. Ker pa tako zagotovo ne bo daljše obdobje, načrtujejo, da bodo prihodnja leta rasli zmerneje, z do okoli 10-odstotno rastjo.