Tožilstvo je zoper nekdanjega ljubljanskega budističnega vodjo Ronana Chatellierja oziroma Shenpena Rinpočeja pred dnevi podalo zahtevo za preiskavo domnevne spolne zlorabe. Po naših neuradnih informacijah naj bi se Chatellier v postopku znašel zaradi spolnega odnosa s 15-letnico v času, ko je bil njen »učitelj« v budistični kongregaciji Dharmaling.

Na ljubljanskem tožilstvu so nam potrdili, da so konec prejšnjega meseca na ljubljansko okrožno sodišče poslali zahtevo za preiskavo kaznivega dejanja kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja, in sicer po členu, ki predvideva od enega do osem let zapora za učitelje, vzgojitelje, skrbnike, posvojitelje in druge, ki spolno občujejo z mladoletnimi od 15 do 17 let starosti.

Spregovorila po prvi aretaciji

Po naših informacijah je bila deklica, ki je obiskovala program budistične kongregacije, v času domnevne zlorabe stara 15 let, do spolnega odnosa pa naj bi prišlo večkrat. Razgovorila se je šele po tem, ko je policija maja leta 2012 Chatellierja aretirala zaradi suma spolne zlorabe njegovega posvojenega sina. Ta ga je namreč prijavil policiji, vendar je po aretaciji svojega očima in odrejenem priporu prijavo umaknil. Chatellier, ki ima slovensko in francosko državljanstvo, je takrat nemudoma, ko so ga izpustili iz pripora, odšel iz države. Najprej menda na Madžarsko, nato v rodno Francijo.

Po aretaciji naj bi nekaj razočaranih mlajših budistk spregovorilo o odnosu z ljubljanskim budističnim vodjo. Večina naj bi jih bilo v času spolnih odnosov že (čeprav komajda) polnoletnih, eno dekle pa je tedaj štelo zgolj 15 let. Policisti so Chatellierja zato ovadili, vendar postopek teče počasi. Nekdanji budist, ki se danes na spletu predstavlja kot vitez templjar in ponuja svoje storitve telesnega stražarja z licenco za orožje, se je namreč umaknil v Francijo. Za nameček je po naših informacijah domnevna žrtev, ki je danes že v dvajsetih letih, prijavo vmes umaknila. Nato je tožilki ponovno priznala, da je policistom govorila resnico, vendar dodala, da se noče več ukvarjati z dogodki izpred več let. Toda ker je bila v času domnevnega spolnega kaznivega dejanja stara komaj 15 let, je tožilstvo pregon moralo prevzeti že po uradni dolžnosti.

Najprej se je počutil ogroženega, nato zbolel

Kdaj, če sploh, bo ta zgodba dobila tudi sodni epilog, je veliko vprašanje. Ljubljansko sodišče ima precejšnje težave že s kazenskim postopkom, v katerem tožilstvo 47-letnega Chatellierja preganja zaradi krive ovadbe. Telesni stražar Chatellier se je jeseni 2013 sodišču najprej opravičil, da v Slovenijo ne upa, ker se v svoji drugi domovini ne počuti varnega. Od tedaj se sklicuje na zdravstvene težave, vendar primernega potrdila sodišču ni poslal. »Sodišče še vedno ni dobilo nobenega odgovora od francoskih pravosodnih organov, ki smo jih že pred časom zaprosili za izdelavo izvedenskega mnenja za obdolženega,« so nam na vprašanje, zakaj se postopek v dveh letih in pol ni premaknil z mrtve točke, pojasnili na ljubljanskem okrajnem sodišču.

V pregonu zaradi krive ovadbe se je Chatellier znašel, ker naj bi lažno prijavil, da so ga neznanci napadli in poskušali ubiti. Po napadu je nekdanji budistični vodja tudi zaprosil za dovoljenje za nošnjo orožja, vendar mu ga na notranjem ministrstvu niso izdali. Se je pa po naših informacijah nato uspešno včlanil v enega izmed ljubljanskih strelskih klubov in dobil dovoljenje za športno orožje.

Kljub sporni preteklosti posvojil otroke

Zgodba Francoza, ki je bil konec devetdesetih let v domovini po naših podatkih pogojno obsojen zaradi spolnega napada na dva otroka (šlo je za sporno »zdravilno« masiranje golih otrok, tudi po intimnih delih telesa), je tudi sicer polna nenavadnih preobratov. Kljub sporni preteklosti je postal prepričljiv budist in v Sloveniji dobil tako imenovano izredno državljanstvo, ki ga država podeljuje ljudem, ki naj bi obogatili slovenski prostor s svojim znanjem in kvalitetami. Gibal se je v visokih krogih in očaral tudi nekatere pomembne slovenske politike. Uspelo mu je posvojiti tri otroke iz tujine, zadnjega celo tako, da se je po neuspešnem poskusu posvojitve leta 2010 poročil z njegovo 17-letno mamo v Indiji. Nato je za oba v Sloveniji uredil vizum z namenom združitve družine, vendar je v Sloveniji ostal le okoli dve leti star malček, njegova mati pa ne.

Chatellier je vse obtožbe v javnosti vedno ostro zanikal in menil, da je žrtev zarote.