Na obisku v Mehiki je kandidata za predsednika ZDA Donalda Trumpa izključil iz občestva kristjanov. Ena glavnih točk Trumpovega predvolilnega programa je zid med Združenimi državami in Mehiko, ki naj bi preprečil migracijo delavcev iz Južne Amerike. »Človek, ki razmišlja samo o gradnji zidov – kjer koli že – in ne o gradnji mostov, ni kristjan,« je bil papežev odgovor Trumpu. Naredil je še korak dlje in ga obsodil, »da ni kristjan, če je res to rekel«.

Trump je res to rekel, obljubil deportiranje ilegalnih prebežnikov in v prvem krogu republikanskih volitev v Južni Karolini zmagal z višjim odstotkom od vseh napovedi. Nenavadno, ker smo do zdaj mislili, da je predsednik ZDA lahko samo kristjan. Pomota.

Eden teh trenutkov, ko je tudi zmernemu ateistu res žal, da papež ni nezmotljiv. Že smo ga videli na povratku v Evropo, kako na izhodu iz letala dvigne prst proti vzhodu in dobrohotno ugotovi, da tudi premieri Slovenije, Madžarske in Avstrije niso kristjani, ker gradijo zidove namesto mostov. Potem bi lahko šel do Bolgarije in Makedonije in se vrnil nazaj v Bruselj in po vrsti našteval vse člane evropske komisije. Tudi pobožen človek nikjer ne najde kristjana. Ob prvem stiku Evrope z begunci se sesujejo krščanski temelji kontinenta, Evropejci pa se zatečejo v poganstvo.