Da bo znamka znova hodila po poteh minulega uspeha, so upali vsi tisti, ki so nekoč alfe romeo že vozili, saj so se odgovorni zadnje desetletje in še nekaj več igrali z njenim ugledom. To potrjuje tudi lanskoletna prodaja vsega 63.000 vozil. A kot vse kaže, je bil predsednik uprave preveč optimističen, ob visokoletečih načrtih pa se je pojavil velik vprašaj. Dva nova modela, ki veljata za ključna pri dodatnih prodajnih številkah v prihodnosti, bosta namreč na ceste zapeljala z občutnim zamikom. Limuzinska giulia (najprej 503-konjska različica quadrifoglio) tako šele sredi letošnjega leta, se pravi najmanj šest mesecev kasneje od načrtov (predvidoma konec leta še prodajno bolj zanimiva giulia z novima 2-litrskim bencinskim in 2,2-litrskim dizelskim motorjem), prvi športni terenec na osnovi giulie pa šele v začetku prihodnjega leta oziroma z devetmesečnim zamikom.

Kot glavno težavo, da bodo leta 2018 po novem prodali največ 230.000 namesto načrtovanih 400.000 vozil, omenjajo kitajski trg, ki raste počasneje od pričakovanj in na katerem Alfa Romeo doslej še ni bila prisotna. Je pa Marchionnejev načrt predvideval, da bodo tamkaj prodali petino vseh vozil. Kdaj naj bi s prodajo na Kitajskem začeli, še ni znano.

Analitiki, ki se ukvarjajo z avtomobili, pravijo, da je bil načrt prvega moža koncerna nerealen, realna številka prodaje do leta 2018 pa 50 odstotkov nižja. Zelo slikovito rečeno naj bi bili načrti Marchionneja podobni šok terapiji za bolnika s srčnim zastojem, in sicer kot da bi ta bolnik vstal iz postelje in takoj odtekel petkilometrsko tekmo. Zanimivo, da besedam analitikov navkljub načrti glede vložka, skupne prodaje in števila novosti ostajajo enaki, le zamaknili so jih v leto 2019 ali 2020.

Alfa Romeo ima seveda še vedno nekaj zagrizenih privržencev, ki znamki stojijo ob strani tudi v hudih časih. Zato se kot nujno za morebitni razcvet znamke zdi, da najprej njih znova naredijo srečne. Za dobičkonosnost in obstoj pa bo treba najti še druge kupce, in sicer tako, da bodo njihovi avti znova tudi širše zaželeni. Ali kot pravi predsednik uprave Alfe Romeo Harald Wester: »Naša osnovna naloga je proizvajati avtomobile, ki bodo nadaljevali Alfino neprimerljivo dediščino in športnost. Moramo se osredotočiti na lahkotnost, dobro razporeditev teže, napredne motorje, najsodobnejše tehnologije ter čustven in revolucionaren dizajn. Le tako nam bo uspelo.« Jim bo res?