Samo v letu 2015 so v Avstraliji našteli 33 napadov morskih psov. Že zadnjih 60 let se jih trudijo preprečiti z mrežami, ki naj bi morske pse zadržale stran od obale, in nevarna območja nadzorujejo iz zraka. A statistka kaže, da je opazovanje neučinkovito, saj zračne patrulje v povprečju opazijo le enega od osmih morskih psov. Če se morski pes zelo približa obali in kopalcem, je takrat, ko ga s prostim očesom opazijo reševalci iz vode, lahko že prepozno.

Z uporabo izuma avstralskega telekomunikacijskega podjetja Optus lahko reševalci za ukrepanje pridobijo nekaj časa. Ustvarili so namreč pametno bojo clever buoy, ki s pomočjo vgrajenih sonarjev zazna gibanje morskega psa. Nameščeni so tako, da gibanje spremljajo z različnih kotov in zberejo čim več podatkov. Prek satelita jih nato pošljejo reševalcem v stolpe na obali in jih tako opozorijo. Hkrati se podatki zabeležijo na platformi google+, kjer so dostopni raziskovalcem in znanstvenikom.

Poleg tega, da gre za učinkovitejšo rešitev, ki ljudem podarja dragocene sekunde in tako pripomore k reševanju človeških življenj, bi boja, če bi nadomestila mreže, lahko rešila tudi marsikaterega morskega psa. Vanje se namreč ujame 40 odstotkov morskih psov, med njimi seveda tudi ogrožene vrste.

Pametne boje za zdaj preizkušajo v morju ob avstralskih obalah, upajo pa, da jih bodo lahko namestili tudi ob obale drugih držav in tako zmanjšali tveganje pri napadih morskih psov po vsem svetu.